Wikiforrás:Üdvözlünk, látogató!

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözöllek a Wikiforrásban!

Üdvözlünk a Wikiforrás lapjain! A Wikiforrás egy, a nonprofit WikiMedia alapítvány és önkéntesek által közösen fenntartott és fejlesztett többnyelvű, szabad szerkesztésű webhely, amit olyan emberek írnak, mint amilyen te is vagy. A Wikiforrással három dolgot tehetsz: olvashatod, szerkesztheted és írhatod.

Mi az a Wikiforrás egyáltalán és mire jó?[szerkesztés]

Mint minden webhely, alapvetően azért jöttünk létre, hogy olvassanak minket, és használják a nálunk elhelyezett tartalmakat. Azonban más, hagyományos webhelyekkel ellentétben gyakorlatilag bárki lehet nemcsak olvasónk, hanem szerkesztőnk is, várjuk szeretettel! A következőket kell feltétlenül tudnod, ha csatlakozol hozzánk:

  • szabad szerkesztésű, ún. wiki rendszerű weblap vagyunk. Azaz: gyakorlatilag bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező ember által szerkeszthetőek oldalaink.
  • Nonprofit alapon működünk: A Wikiforrás oldalait önkéntesek fejlesztik, szabadidejükben, bérezés nélkül, és az általunk fejlesztett tartalom is ingyenes, ún. közkincs (ld. lentebb); ismeretterjesztést szolgál, nem kereskedelmi célú (bár engedélyezett a felhasználása kereskedelmi célokból).
  • Az általunk fejlesztett tartalom - a „közkincs” fogalmának pontosításaként - nyílt tartalmú (azaz szabadon terjeszthető, sőt módosítható), és szabad licencű (az ún. GFDL jogi licenc hatálya alá eső).
  • Ez egy irodalmi és kulturális szövegtár. Versek, regények és más szövegek gyűjtésével foglalkozunk. Testvéroldalaink (mint a Wikipédia, a Wikidézet, a Wikiszótár) szintén szabad szerkesztésű, nonprofit, nyílt és szabad licencű tartalmakat fejlesztenek, de más műfaji korlátokkal és tematikával (a Wikipédia pl. lexikon/enciklopédia, míg a Wikikönyvek könyveket fejleszt, a Wikidézet idézetgyűjtemény stb.).

Bővebben ezekről a fogalmakról a fenti szövegben látható hivatkozásokra kattinva, illetve a A Wikiforrásról c. oldalon olvashatsz.

Olvasás-írás-szerkesztés[szerkesztés]

Olvasás[szerkesztés]

Olvasni egyszerű.

Ha olvastál valamit és tetszett, miért ne hagynál egy üzenetet a szócikk vitalapján? Keresd a lap tetején található vitalap linket, a vitalap betöltődése után válaszd a szerkeszt linket, és írd le, amit szeretnél. Ha általános, az egész Wikiforrást érintő kérdésed vagy megjegyzésed van, azt a Társalgóban is közölheted. Mindig örülünk a visszajelzéseknek, legyenek akár dicsérőek, vagy kritikusak!

Ha van valami, amiről nem írtunk semmit, vagy nehezedre esik megtalálni azt, amit keresel, akkor nemcsak a Társalgóban kérdezhetsz erről, de hozzáadhatod a keresett témát a kért cikkek listájához.

Szerkesztés[szerkesztés]

Majden minden Wikiforrásbeli lap bárki által szerkeszthető. Ez a lap sem kivétel – csak válaszd ki a Szerkeszt linket az oldalmenüben, a lap alján vagy tetején, hogyha úgy érzed, hogy a lap fejlesztésre szorul. Nincs szükség semmiféle különleges jogra, még csak be sem kell jelentkezned.

A legjobb módszerek egyike arra, hogy segíts, az, hogy használd a Wikiforrást, mint bármely más lexikont, de ha valami problémát veszel észre – elírást talán, vagy egy nehezen érthető mondatot – akkor csak bátran javítsd ki. Legyen bátorságod lapot szerkeszteni – ha lehetőséget látsz arra, hogy egy lapot jobbá tegyél, akkor tedd meg.

Írás[szerkesztés]

Ez a szakasz pontatlan.

A már létező tudásunk szerkesztése nagyszerű dolog, de szeretnénk, ha a tudást is gyarapítani tudnád. Kezdhetsz egy teljesen új lapot, vagy kereshetsz egy már létező könyvet, és egy teljesen új szakaszt írhatsz hozzá. Nem kell túlságosan aggódnod a lehetséges hibák miatt – ha valamit kicsit elrontanál, te, vagy valaki más később ki tudja javítani.

Van egy pár irányelv és útmutató, amit megnézhetsz – például kérünk, hogy a cikkeket semleges nézőpontból írd. Ez azt jelenti, hogy a szócikkeknek – még az ellentmondásos vagy érzelmeket kavaró témákban is – részrehajlás nélkülinek kell lennie. Ezen túl a projekt tankönyveket és kézikönyveket gyárt, tehát vannak dolgok, amik nem valók a Wikiforrásba.

Jó szórakozást!

Lásd még[szerkesztés]

Itt van még néhány, kicsit részletesebb bemutatkozó információ:

Segítség az eligazodáshoz (avagy: kezdőknek)[szerkesztés]

Segítség szerkesztéshez (avagy: haladóknak)[szerkesztés]

A Wikiforrás közösség[szerkesztés]