Segítség:Keresés

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikiforrás weblapjain lehetőséged van egy belső, Wikiforráshoz tartozó keresőrendszer használatára (lásd gyorskeresés). Ennek hátránya, hogy a pontos címet kell beírnod, különben nem biztos, hogy talál valamit – pontosabban kellene, de ez a funkció a karbantartások idején, vagy ha nagyon leterhelt a szerver, nem mindig működik. Ilyenkor a Wiki keresője megadja neked a lehetőséget, hogy külső, webes keresőrendszereket használj. A Wikiforrás fokozatosan növekvő információ-halmazában nem mindig egyszerű megtalálnod azt, amit keresel. „Van már ilyen cikk?” „Keresek egy cikket, de nem tudom, mi lehet a neve!” Ezekre a kérdésekre próbál ez a lap válaszokat adni.

Keresés[szerkesztés]

Kezdőlap[szerkesztés]

A Kezdőlapon linkeket találsz a szerzőket és a műveket csoportosító főkategóriákra.

A gyorskeresés[szerkesztés]

Részletes leírás: m:Help:Go button (angol nyelvű).

Minden lapon (a bal oldal közepén, vagy jobb oldalt felül) látható a gyorskereső mező és mellette két gomb: "Menj" és "Keresés". Ha tudod a szócikk nevét, amit meg szeretnél nézni (például "Mama"), akkor, ha azt beírod a keresőmezőbe és megnyomod a Menj gombot (vagy az ENTER billentyűt), akkor a Wikiforrás azonnal előkeresi neked a megadott nevű lapot. Ha nincs ilyen cikk, akkor a "Menj" automatikusan "átalakul" a "Keresés" gombbá: A Keresés a mezőben szereplő szöveget keresi a cikkek címeiben és szövegében: ha csak egy részére emlékszel a címnek, vagy ha a szövegben keresel egy jellemző szót, akkor ez a keresés meg fogja neked találni azt. Először az egyező című cikkeket, utána pedig azokat látod, amiknek a szövegében fordul elő a megadott szó. Ha ez sem járt sikerrel (vagy ha a szerver terhelés miatt épp nem engedélyezi a keresést), akkor automatikusan átkerülsz a webes keresők oldalára.

Külső webes keresők[szerkesztés]

Google[szerkesztés]

Lehetőség van a Google keresővel a lapokon keresni ezt a linket kiválasztva, ahol a google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.

Yahoo![szerkesztés]

A Yahoo! kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikiforráson keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például ezt a linket kiválasztva. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.

Kategóriák[szerkesztés]

A Wikiforrás automatikus betűrendes kategóriákat használ, amik egyre népszerűbbek, mert könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból automatizált listák, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.

A kategóriák rendszere egyelőre még kialakulóban van, és ezért még nincs egy pont, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.

  • Az egyik ilyen lehetőség a Speciális menü Kategóriák listája, ami a kategóriákat betűrend szerint, ömlesztve sorolja fel.
  • A másik ilyen lehetőség a Kategóriák kategóriája, ami majd egyszer tartalmazhatja a kategóriákat hierarchikusan.
  • A harmadik lehetőség az, hogy valaki elkészíti a „legkeresettebb kategóriák listáját”, amiből ki lehet majd egyszer indulni.
  • A negyedik lehetőség – egyben talán a legbiztosabb – az, ha keresel egy cikket, ami szerinted egy kategória része (például ha verseket keresel, akkor kiválasztasz egy ismert verset, mondjuk a Pató Pál úr címűt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott lap mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.
  • A kategóriafát megnézheted itt: Special:CategoryTree/Kategóriák

Kocsmafal[szerkesztés]

Ha végleg nem találsz valamit, akkor a Kocsmafalon meg tudod kérdezni, hogy az a bizonyos hol lehet, vagy mi a neve, és remélhetőleg valaki tud neked segíteni.

Lásd még[szerkesztés]

  • Help:Searching Részletesebb leírás (angol)
  • Irányelvek A Wikiforrás irányelvei és útmutatói...
  • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...
  • Wikiforrás Mi is a Wikiforrás, hogyan működik, egyéb lehetőségek és szabályok...