Segítség:Adminisztrátorok

A Wikiforrásból

Az adminisztrátor speciális feladatkörrel és jogokkal felruházott szerkesztő, akinek a Wikiforrás technikai karbantartásával és a viták rendezésével kapcsolatban bizonyos kiemelt (de egy „közrendű” szerkesztőétől nem sokkal nagyobb) jog- és feladatköre és felelőssége van.

Kapcsolatfelvétel[szerkesztés]

Ha egy adminisztrátorral akarod felvenni a kapcsolatot, akkor látogasd meg a lentebb felsorolt felhasználói lapok egyikét. Az adminisztrátoroknak emailt tudsz küldeni az "email küldése a felhasználónak" menüpont segítségével amennyiben be vagy jelentkezve és megadtál egy érvényes email címet saját magadnak.

Adminisztrátoroknak üzenhetsz az Adminisztrátorok üzenőfalán.

Adminisztrátorok[szerkesztés]

Az adminisztrátorokat listázó speciális lapot ide kattintva érheted el.

Név Jogosultságok Vitalap E-mail Megjegyzés
grin admin, bürokrata üzenet levél Elérhetőségek listája
BáthoryPéter admin üzenet levél
Burumbátor admin üzenet levél Skype: kisstomi2, emil: markusbobo kukac gmail pötty com
Tacsipacsi admin üzenet levél

Miről szól a dolog?[szerkesztés]

A közösség az adminisztrátorokhoz fordul számos karbantartási tevékenység esetében, melyekhez a számukra biztosított elérési jogok szükségesek. Ezek között szerepel a törlésről szóló szavazások figyelemmel kísérése és az egyetértés elérése olyan szempontból, hogy a cikkek törlésre kerüljenek vagy nem; az újonnan megjelenő cikkek figyelése és gyors törlése, amennyiben azok vandalizmusnak bizonyulnak és általában a szerkesztők olyan kéréseinek teljesítése, melyekhez sysop hozzáférés szükséges. A sysopok a közösség tapasztalt tagjai, és a szerkesztők és érdeklődők gyakran hozzájuk tudnak fordulni tanácsért vagy információért.

A Wiki programnak kevés olyan része van, melyeket nem tud bárki használni, azonban ezek fontos részét képezik a Wikiforrás működőképességének. A sysopok különleges lehetőségei az alábbiakat takarják:

Védett lapok[szerkesztés]

 • A kezdőlap és a Védett lapok szerkesztése. Mivel a kezdőlap a nyilvánvaló célpont a vandálok számára, ennek szerkesztése közvetlenül nem lehetséges; a változtatási kérelmeket a vitalapján lehet jelezni, melyet a sysopok át tudnak vezetni az „éles” lapra.
 • Lapok védelme és a védelem feloldása. A lapok lezárásáról a Lapvédelmi irányelvek lapon olvashatsz.

Törlés és újraélesztés[szerkesztés]

 • Lapok törlése teljes történetükkel együtt. Erről részletesebben a törlési irányelvek szól. A lapok teljes törlését a törlési irányelvek teljes elolvasása után lehet javasolni a Szavazás törlésről lapon. A törlés néha csak egy technikai feladat, például egy átnevezett vagy elírt lap után maradó átirányítás eltávolítását jelenti, vagy átnevezés előtt egy üres lap törlését. Máskor törlésre kerülhetnek lapok amiatt, mert a tartalmuk egyszerűen krix-kraxot tartalmaz vagy pedig a bevágott anyagok jogsértőek.
 • Törölt lapok megnézése és esetlegesen visszaálításuk. Ez a legritkább esetben fordul elő, egy már törölt lapot a Szavazás törlésről lapon lehet visszaállításra kezdeményezni.
 • Képek végleges törlése. Ez a törlés visszafordíthatatlan: ha egyszer törlődött, a kép elveszett. Ennek szabályairól a Képhasználati irányelvek szól. A képek törlését a szavazás törlésről lapon kérheted. A képek visszaállítását a már említett Szavazás törlésről lapon kérheted, de ennek csak akkor van értelme, ha rendelkezel a kép egy lemásolt példányával.

Helyreállítás[szerkesztés]

 • Lapok gyors helyreállítása. Amikor egy sysop megnézi a szerkesztéseket, akkor van egy linkje, ami így néz ki:[rollback]. Ennek segítségével a szócikk állapotát visszaálíthatja az utolsó, nem a jelzett szerkesztő (vagy anonim IP) által készített változatra, az összefoglalóban a (XY (vita) szerkesztései visszaállítva YZ utolsó változatára) üzenettel. Ez meggyorsítja a névtelen vandálok által összerondított lapok helyreállítását. Természetesen ez csak egy egyszerűsítés, hiszen bárki képes lapokat azok előző állapotára visszaállítani.

Az Egyeztető Tanács döntéseinek végrehajtása[szerkesztés]

Az adminisztrátoroknak joguk van az Egyeztető Tanács döntéseit betartatni. Ez főként nagy létszámú Wikiforrásokon található, a magyar Wikiforrás egyelőre nem igényel(t) ilyen jellegű szerkesztők közötti egyeztetést. Az angol Wikipédia leírása az Arbitration Committee cikkben, illetve az w:Wikipedia:Requests for arbitration/Admin enforcement requested lapokon található.

A vandalizmus eltüntetése a Friss változtatásokból[szerkesztés]

 • A sysopok tudnak úgy változtatást végezni, hogy az ne látszódjon alapesetben a Friss változtatások között. Ehhez a &bot=1 stringet adják meg, például http://en.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Special:Contributions&target=Firk&bot=1. Ha így állítanak vissza valamit, akkor sem az eredeti változtatás, sem a visszaállítás nem jelenik meg a változtatások listájában, hogy az ne zavarja azokat, akik figyelik. Ezek a változtatások a "látható robotok" link segítségével láthatóak ugyanúgy, mint a robotok által készített változtatások. Ezt a megoldást csak a masszív vandalizmus esetében szokás használni, egyszerű szerkesztéseknél nem.

Blokkolás és engedélyezés[szerkesztés]

 • A sysopok tudnak blokkolni IP címeket, címtartományokat, szerkesztőket; adott ideig vagy visszavonásig, akik így nem tudják a Wikiforrás lapjait szerkeszteni.
 • Engedélyezni tudnak blokkolt címeket és szerkesztőket.


Felület kinézete és szövege[szerkesztés]

Adminisztrátorrá válás[szerkesztés]

Ha adminisztrátori hozzáférésre van szükséged, akkor ezt a Jelentkezés adminisztrátornak lapon teheted meg, az ott részletezett elvek alapján, és a többi szerkesztő szavazással fogja eldönteni, hogy kapj-e adminisztrátori jogosultságot.

Érdemes csak azután jelentkezni, ha a többiek már megismerik a nevedet számos szerkesztésed alapján, és úgy véled, hogy ismernek annyira hogy dönteni tudjanak. Vedd figyelembe, hogy az adminisztrátori jogok egy adott nyelvű Wikiforrásra vonatkoznak: más wikiforrásoknak eltérő szabályai lehetnek az adminisztrátorokkal kapcsolatosan.

Légy óvatos!

Ha adminisztrátori jogot kaptál akkor arra kérünk, hogy kiemelt figyelemmel és gondossággal alkalmazd ezeket, különösen a lapok és képek törlését (ez utóbbi visszaállíthatatlan!) és a címek kitiltását. Mielőtt bármit teszel, mindenképpen olvasd el a w:en:Wikipedia:Administrators' how-to guide lapot és a Administrators' reading list lapról nyíló linkeket.

Egyéb hozzáférési jogosultságok[szerkesztés]

Bejelentkezett szerkesztők[szerkesztés]

Az általános jogokkal rendelkező szerkesztők – beleértve azokat, akik nem jelentkeztek be – képesek a legtöbb dolgot végrehajtani, legfontosabbként szócikkeket szerkeszteni és segítséget nyújtani a karbantartási munkálatokban (en:Wikipedia:Wikipedia maintenance).

Azonban csak a bejelentkezett szerkesztők tudnak file-okat felküldeni vagy lapokat átnevezni.

Bürokraták[szerkesztés]

A bürokrata jogokkal rendelkező szerkesztők tudnak más szerkesztőket adminisztrátorokká kinevezni (de nem tudják ezen jogokat elvenni). A bürokratákat más bürokraták jogosítják fel ott, ahol már vannak; helytartók ott, ahol nincsenek. A sysop jogok változásai a rendszernaplóban olvashatóak.

Intézők[szerkesztés]

Az intézők (korábban angolul stewardok, akiket a magyar Wikipédiában korábban helytartóknak neveztek) meg tudják bármely Wikipédia projektben szereplő bejelentkezett szerkesztő jogait változtatni. Ebben benne foglaltatik a sysop jog adása és visszavonása, és a robotokként való jelzés. A tevékenységüket a naplóbejegyzésük mutatja. Általában nem hajtanak végre olyat, amit a helyi bürokrata is meg tud tenni.

Fejlesztők[szerkesztés]

A műszaki hozzáférés legközvetlenebb szintje (pontosabban szintjei, bár ez a szerkesztők szempontjából nem fontos) a fejlesztőké, azoké, akik a Wikiforrás software-ben közvetlen változtatásokat tudnak végrehajtani. Ezek az emberek nagyon ritkán foglalkoznak adminisztratív feladatokkal, eltekintve a hamis vagy dupla bejelentkezések kiszűrésétől és a szerkesztők esetleges átnevezésétől. Velük a kapcsolatot a Wikitech-L listán lehet felvenni. Lásd még a fejlesztők listáját a MetaWikipédián.

CheckUser[szerkesztés]

Egy különleges műszaki jellegű lehetőség, ami lehetővé teszi azt, hogy a helytartók/fejlesztők segítsége nélkül ellenőrizhetőek legyenek a zoknibábokkal való visszaélések.

Adminisztrátori visszaélések[szerkesztés]

Az adminisztrátori jogok visszavonhatóak, ha annak lehtőségeivel valaki visszaél. A jelenlegi helyzet szerint a jogok visszavonhatóak vagy Jimbo Wales kérésére vagy a Arbitration committee (egyeztetési tanács) határozatára. Esetenként lehetőség van más rendszabályozási módszerek alkalmazására is, mint amilyen a jogok részleges korlátozása.

Sérelmek kezelése[szerkesztés]

Ha úgy érzed, hogy egy adminisztrátor visszaélt jogaival veled vagy egy más szerkesztőtársaddal szemben, akkor a problémádat közvetlenül az adminisztrátorral beszéld meg. Próbálj rendes és civilizált módon eljutni a megoldáshoz. Ha ezt megpróbáltad, azonban nem vezettett eredményre, akkor ezután cselekedj a Viták rendezése lap alapján.

Lásd még[szerkesztés]

 • Irányelvek A Wikiforrás irányelvei és útmutatói...
 • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...
 • Wikiforrás Mi is a Wikiforrás, hogyan működik, egyéb lehetőségek és szabályok...