Wikiforrás:Lapvédelmi irányelvek

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A lapvédelem az adminisztrátorok képessége arra, hogy egy lapot a szerkesztések elől levédjenek. A félig védett lapokat a regisztrált felhasználók tudják szerkeszteni, a teljes védelemmel ellátottakat csak az adminisztrátorok. Egy lap védelmének sokféle oka lehet.

A lapvédelem okai[szerkesztés]

Rosszindulatú szerkesztések[szerkesztés]

Ha egy lapot valaki rosszindulatúan szerkeszt, azt a többi szerkesztő rövid időn belül helyreállítja. A lap védelmére csak akkor kerül sor, ha ismételten rossszindulatúan szerkesztik. Egy adminisztrátor a rosszindulatú szerkesztőt is blokkolhatja.

Szerkesztési háború[szerkesztés]

Szerkesztési háborúnak nevezzük, ha egy lapon két vagy több szerkesztő ismételten visszaállítja egymás szerkesztéseit. Ez a jelenség káros a közösségre, ezért nemkívánatos. Ha egy lapon szerkesztési háború alakul ki, azt célszerű levédeni, mert a vitarendezésnek nem ez a megfeleleő módja. A szerkesztési háborúkat hivatott megállítani a három visszaállítás szabálya.

Ilyenkor az, hogy egy lap bizonyos változatát védelemmel látják el, még nem jelenti az adott lapverzió bárminemű támogatását, vagy az azzal való egyetértést. Emiatt nem szabad azt sem kérni, hogy védelem előtt egy adott verziót állítsanak vissza.

Népszerű szerzőijog-sértés[szerkesztés]

Vannak olyan lapok, melyeket szerzői jogi problémák miatt már törölni kellett, de – egyébként jóakaratú – szerkesztők újra felküldik őket. Ezeket töröljük és levédjük, így csak admin tudja ismét létrehozni őket.

Erre a célra használjuk a kaszkád védelemmel védett Wikiforrás:Népszerű szerzőijog-sértések lapot. A kaszkád védelem azt jelenti, hogy az ilyennel allátott lapra beillesztett lapokat is csak adminisztrátorok tudják szerkeszteni (vagy létrehozni, ha még nem léteznek). A szerzői jogi problémák miatt ismételten törölt lapokat ide kell felvenni. (Értelemszerűen az egyéb okból törölt vagy nem ismétlődő problémát okozó lapokat nem kell felvenni.)

Lásd még: Népszerű szerzőijog-sértések

Speciális okok[szerkesztés]

 • A Kezdőlap, a kezdőlapsablonok és a Wikiforrás logójának védelme vandalizmus ellen
 • A rendszerüzenetek védelme
 • A Copyright és a felhasználási feltételeket tartalmazó lapok védelmére.
 • A sajtóközlemények védelmére.
 • Egyes, rendszeradminisztrációval kapcsolatos lapok védelmére.
 • Egy lap megváltoztatásának megakadályozására, miközben egy hiba keresése folyik a MediaWiki szoftverben.
 • Azoknak a felhasználói lapoknak és allapoknak a védelmére, amelyek állandó vandalizmus célpontjai.
 • Vitalaparcívumok, melyek már inaktívak, nincs szükség a szerkesztésükre

Lapok, melyeket nem célszerű levédeni[szerkesztés]

Vitalapok[szerkesztés]

A vitalapokat és a felhasználói vitalapokat nem védjük le, csak kivételes helyzetekben. Ez az egyetlen mód a hozzátartozó szócikk változtatásainak megbeszélésére. Ha egy hiba miatt kell levédeni a lapot, üzenetet kell elhelyezni a védelem okáról.

A lapok levédésének módja[szerkesztés]

Ez a szakasz nem vonatkozik az állandó védelemmel ellátandó lapokra.
 1. Csakis a védett lapot jelző {{védett}}, vagy a lap aktuális tartalmára vonatkozó {{pontatlan}} vagy hasonló figyelmeztető üzenetek elhelyezése céljából szerkessz vagy állíts vissza átmenetileg levédett lapokat. Ez alól kivétel, ha viszonylagos egyetértés van abban, hogy a lapot ezzel az irányelvvel ellentmondásban védték le.
 2. Ne védj le olyan lapot, amivel kapcsolatos vitában magad is részt vettél.
 3. Helyezz el rajta egy {{védett}} sablont és tegyél említést a védelemről az összefoglalóban.
 4. Készíts bejegyzést a lapról a Wikiforrás:Védett lapok oldalon.
 5. Érdemes ilyenkor a vitázó feleket felszólítani, hogy keressenek kompromisszumos megoldást.
 6. Mikor a lap védelmét újra leveszed, távolítsd el a {{védett}} sablont és tegyél erről említést az összefoglalóban is.

Amennyiben ez lehetséges, a lapvédelmet olyan adminisztrátornak kell elhelyeznie a lapon, aki azon nem végzett jelentős módosításokat és a vitalapján sem nyilvánított még róla véleményt. Az adminisztrátorok lehetőségei nem jelentenek szerkesztői privilégiumokat; az adminisztrátoroknak munkájukat a nagyobb közösség szolgálatában kell végezniük. Amennyiben adminisztrátor vagy és egy szerkesztési háború alatt lévő lapot szeretnél levédeni, aminek szövegében vagy vitalapján magad is módosítottál, vagy hozzászóltál, kérj meg inkább egy másik adminisztrátort, hogy védje le ő a lapot.

Ezen kívül a lapok levédésekor az adminisztrátoroknak nem szabad előnyben részesíteniük a lap egyik vagy másik verzióját. Ez alól kivétel, ha az egyik verzió vandalizmus eredménye, ebben az esetben az adminisztrátornak lehetősége van a nem-vandalizált változat levédésére. Továbbá, mikor a védelem egy szerkesztési háború miatt szükséges, az adminisztrátor dönthet úgy, hogy annak a szerkesztőnek a változatát részesíti előnyben, aki jobban betartotta a visszaállításokra vonatkozó szabályokat; vagy levédheti a szerkesztési háború előtti változatot, ha világosan ismert, hogy ez melyik változat.

Általában az átmenetileg védett lapokat nem szabad hosszú időn át védelem alatt hagyni és a hozzájuk tartozó vitalapokat nyitva kell hagyni.

Nem szükséges levédeni a felhasználókhoz tartozó CSS és JS lapokat, mint például user/monobook.css, user/cologneblue.js stb. Az ilyen lapokat ugyanis csak a hozzájuk tartozó felhasználó tudja szerkeszteni.

Védett lapok szerkesztése[szerkesztés]

A védett lapok szerkesztését korlátozó irányelv nem vonatkozik a „közel állandó” védelem alatt álló lapokra. Ezeknél a lapokon a sysopoknak körültekintően, a közösségi konszenzus és az adott lapra vonatkozó útmutatók figyelembevételével szabad változtatni. Némely esetben, az ilyen szerkesztések komoly változtatást jelenthetnek egy kiemelten fontos lapon, és könnyen válhatnak ellentmondásossá. Emiatt az adminisztrátoroknak mindig érdemes először egyeztetni a megfelelő vitalapokon.

Az átmeneti védelem alatt álló lapok esetén az adminisztátoroknak nem szabad szerkeszteniük a védelem alatt álló lapot, mivel más nézőpontú, nem-sysop szerkesztők sem tehetik ezt meg. Ugyanakkor vannak esetek, mikor az adminisztrátorok számára – megfelelő körültekintéssel – megengedett a szerkesztés:

 • {{pontatlan}} vagy hasonló figyelmeztető üzenetek elhelyezése a szócikk aktuális verziójához.
 • Amennyiben világosan ismert, hogy melyik volt az aktuális vita kirobbanása előtti utolsó változat (pl. egy héttel korábbról), akkor az adminisztrátor dönthet úgy, hogy visszaállítja a lapot arra a verzióra.
 • Előnyben részesíthet egy korábbi változatot és visszaállíthat arra a fenti szakaszokban leírt kivételeknek megfelelően.

A védett lapok listája[szerkesztés]

Amennyiben levédesz egy lapot, vagy találsz egy levédett lapot, ami nincs felsorolva, légy szíves készíts hozzá egy bejegyzést a Wikiforrás:Védett lapok oldalon. Ezen kívül készíts hozzá egy 10 szavas, vagy rövidebb összefoglalót arról, miért védted le. Ha ennél hosszabb indoklásra van szükséged, használd a levédett lap vitalapját.

Lásd még[szerkesztés]

 • Irányelvek A Wikiforrás irányelvei és útmutatói...
 • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...
 • Wikiforrás Mi is a Wikiforrás, hogyan működik, egyéb lehetőségek és szabályok...