Wikiforrás:Törlési irányelvek

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikiforrás normális életében egyes lapok törlésre kerülnek. Míg bárki üressé (nem töröltté!) tehet egy lapot, annak régi tartalma a lap történetében olvasható, illetve a szócikkre ugorva látszik, hogy a lap létezik. Így azt bármikor bárki vissza tudja állítani.

Csak az adminisztrátoroknak van lehetőségük arra, hogy a rendszerből lapokat töröljenek, vagy azokat visszahozzák. A jelenlegi rendszerben az adminisztrátorok a legjobb ítélőképességüket használják fel ehhez a döntésükhöz. Általában az adminisztrátorok előre lefektetett szabályokat követnek, amikor lapok törléséről döntenek. Néhány speciális esetben az adminisztrátorok azonnal törölhetnek lapokat úgy, hogy azok története is megsemmisül.

A törölt lapok visszahozhatóak, de csakis akkor, ha ezt megfelelően széleskörű támogatás előzi meg. Mivel a törlések összevisszasága követhetetlenné tenné a működést, ezért be kell tartani bizonyos kötött eljárási rendet.

Törlési eljárások[szerkesztés]

Konszenzus[szerkesztés]

Ha egy szöveggel szerzői jogi probléma van, írd be erre a lapra: Wikiforrás:Szerzői jogok valószínű megsértése. Ha azt gondolod, egy cikk nem való a Wikiforrásba, de nem teljesít az azonnali törlés lenti feltételei közül egyet sem, írd be a Wikiforrás:Szavazás törlésről lapra, és helyezd el rajta a {{törlés}} sablont. Ha konszenzus van róla, akkor a lapot körülbelül egy hét múlva egy adminisztrátor törölni fogja.

Azonnali törlés[szerkesztés]

Az adminisztrátorok hamarabb is törölhetnek egy lapot, ha teljesít egyet vagy többet a lenti kritériumok közül. Ilyen törlést a Wikiforrás:Azonnali törlés lapon lehet kérni. Az azonnal törlölt lapokat helyreállítani csak szavazás alapján lehet, lásd: Törölt lapok helyreállítása.

Általános kritériumok[szerkesztés]

 • A tartalom nem értelmes szöveg (pl. „sdhgdf”)
 • Tesztoldalak (pl. „Valóban írhatok itt egy oldalt?”)
 • Egyértelmű vandalizmus
 • Rövid, meghatározhatatlan című vagy tartalmú szövegek (pl. „Rém jópofa pasi, ő találta ki a joghurtos halászlevet; a neje meg különösen cuki.”)
 • Előzőleg már törölt szöveg helyreállítása
 • Kizárólag egy korábban eltiltott felhasználó által írt oldalak
 • Olyan szöveg, melyet egy másik lap már szóról-szóra tartalmaz
 • Olyan szöveg, mely nyilvánvalóan nem való a Wikiforrásba (például reklámok vagy könyvajánlók a könyv szövege nélkül). Nem ide tartoznak az olyan szövegek, melyeket tartalmaz egy másik Wikimedia projekt (lásd a Más wikibe áthelyezett szövegek)
 • A szerző kérésére törölhető egy lap, ha ő az egyetlen regisztrált szerkesztő, a kérés nem rosszhiszemű, és a szöveg nem hasznos a Wikiforrásnak
 • A szöveg egyértelműen és bizonyítottan sérti a szerzői jogokat, vagy korábban már töröltük ilyen okból
 • Olyan szerző lapja, akinek nincs műve feltöltve a Wikiforrásba, még nem járt le és nem is fog néhány éven belül lejárni a művei szerzői jogi védelme. (Külföldi szerző esetén akkor sem esik az azonnali törlés alá a szerző lapja, ha a művei általunk ismert fordítási még jogvédettek, de az eredeti nyelvű változatok már szabadon használhatóak.)[1]

Cikkek és képek[szerkesztés]

 • Más wikibe áthelyezett szövegek, a Wikimedia Commonsba feltöltött képek
 • Olyan szövegek, melyek jelentéktelenek, nem publikálták őket még más jelentős médiumban
 • Szövegek a szerzőjükről szóló információk nélkül. (Ilyenkor a törlésre jelölés előtt próbáld megtalálni a szöveg szerzőjét, például keress rá a címre a Wikipédiában vagy az interneten.)

Egyéb[szerkesztés]

 • Helycsinálás átmozgatásnak, ilyenkor egy lap törlésre kerülhet rövid időre
 • Fölösleges átiránytások, ha néhány napon belül hozták őket létre (a régebiek megtartandók, mert lehet, hogy más projektből már hivatkoznak rájuk).
 • Fölöslegesek az elnevezési irányelveknek nem megfelelő címekről az átirányítások és az eredetileg hibás című lapok után maradt átirányítások.
 • Marad viszont a gyakran ismételt helyesírási hibás átirányítás, és a korábban helyes, aztán (pl. irányelvváltozás miatt) helytelenné változott című átirányítás, az irányelv bevezetése előtt létrejött lapoknál.
 • Bárki kérheti saját felhasználói allapjainak törlését

Törölt lapok helyreállítása[szerkesztés]

A korábban törölt lapok listáját itt találod: Speciális:Rendszernaplók/delete

Egy lap helyreállítását is a Wikiforrás:Szavazás törlésről lapon lehet kérni, a szakaszcímben a helyreállítás szóval. Például: === [[Példa lap]] helyreállítása ===. A szakaszcím alatt fel kell sorolni, hogy milyen okok, indokok alapján kéred a visszaállítását, majd lehetőséged van a saját szavazatod elhelyezésére is (nem kötelező).

Például: === [[Ennek a lapnak]] a helyreállítása ===.
Indoklás: (max 4-5 sorban)

{{támogatom}}. 4 tildével aláírás ~~~~.

A visszaállítás, a közösség szavazatai alapján történik, de lehetnek kivételek, (Pl. egy véletlenül törölt lap - szavazás nélkül is visszaállítható).

Lábjegyzetek[szerkesztés]

 1. Ezt a pontot szavazás nélkül módosította FBöbe. A módosítás előtti vita itt olvasható.

Lásd még[szerkesztés]