Wikiforrás:Felhasználók kitiltása

A Wikiforrásból

Sajnos előfordul, hogy egy szerkesztő a Wikiforrás sorozatosan figyelmen kívül hagyja illetve megszegi. Ha semmi más nem segít, akkor ezen a lapon kérvényezheted egy felhasználó kitiltását a Wikiforrásról.

Lásd még: Blokkolt felhasználók és Blokkolási naplók

Figyelem: A kitiltás és a blokkolás nem ugyanaz! A különbségekről lásd a megfelelő irányelveket:


Az eljárás menete[szerkesztés]

 1. Mielőtt egy új kitiltási javaslatot viszel fel ezen a lapon, keress egy közvetítőt. Egy tapasztaltabb szerkesztő, aki a szóban forgó vitában nem vett részt esetleg segíteni tud a konfliktus feloldásában. Új javaslatot csak akkor lehet ide felvinni, miután már nyilvánvalóvá vált, hogy sem a felhasználóval való higgadt megbeszélés, sem a közvetítési kísérlet nem segített.
 2. Használd az alább látható sablont. Írd le benne röviden és tényszerűen, miért kell szerinted a felhasználót kitiltani, illetve tüntesd fel benne azokat a linkeket (lehetőleg „difflinkeket”), amik bizonyítják a felhasználó szerinted elfogadhatatlan viselkedését, illetve a vele való, ezzel kapcsolatos megbeszélési valamint közvetítési kísérlet tényét. A kitiltásra jelölt felhasználót neked, vagy valaki másnak értesítenie kell vitalapján, és amennyiben lehetséges e-mailben a kitiltási javaslatról.
 3. A javaslatot 48 órán belül legalább három felhasználónak, akik ugyanazon a vitán belül megpróbáltak beszélni a kitiltásra javasolt szerkesztővel, jogosnak és formailag rendben lévőnek kell nyilvánítania. Ezek egyike lehet maga a kiíró is. Mindhárom felhasználónak a 8. pont alapján szavazóképesnek kell lennie. Amennyiben ezek nem teljesülnek, a javaslatot eltávolítjuk innen. A javaslat elfogadhatónak nyilvánítása, még nem jelenti magával a kitiltással való egyetértést.
 4. A kitiltásra javasolt felhasználónak röviden és tényszerűen be kell írnia állásfoglalását az erre kijelölt szakaszba.
 5. A szavazás akkor kezdődik, mikor a 3. pontban leírtak teljesültek és a kitiltásra javasolt felhasználó megfogalmazta álláspontját. Ez előtt kérjük, ne szavazzatok. A szavazás akkor is megkezdődhet, hogyha a felhasználó 48 óra elteltével nem írja le állásfoglalását, de a kiírón kívül ketten tanúsították, hogy a javaslat rendben van.
 6. A kitiltási javaslatot akkor fogadjuk el, hogyha legalább tíz szerkesztő a javaslat mellett szavaz és kétharmados többségük van. A tartózkodások és az érvénytelen szavazatok nem számítanak a szavazatok összeszámlálásakor.
 7. A szavazás ideje egy hét. A szavazás kezdetének és végének pontos idejét az erre szolgáló szakaszban fel kell tüntetni.
 8. Csak tapasztalt felhasználók szavazhatnak. Csak olyan bejelentkezett szerkesztők szavazhatnak, akiknek irányelvek módosítására is szavazati joguk van. Röviden: azok szavazhatnak, akik a szavazás kezdete előtt legalább 60 nappal regisztráltak és legalább 100 szócikk névtér-beli szerkesztéssel rendelkeznek. Bővebben lásd itt.
 9. A szavazatokhoz megengedett és javasolt rövid indoklást írni. Hosszabb hozzászólásokhoz kérjük a vitalapot használni.
 10. A névtelen (be nem jelentkezett) szavazatokat és hozzászólásokat nem fogadjuk el.
 11. Amennyiben legalább 5 szavazóképes felhasználó tanúsítja az erre szolgáló szakaszban, hogy a javaslat indokolt, elég csupán a kitiltandó felhasználóval való megbeszélési kísérletre felmutatni a bizonyítékot (nem szükséges külön közvetítési kísérlet). Ebben az esetben ezek a felhasználók azonban nem vehetnek részt a tényleges szavazásban.
 12. Többek közt az IP-k, a három visszaállítás szabályát megszegők, a vandálok és a szabályok kijátszására használt zoknibábok blokkolásához nem kell külön kitiltási javaslat. Amennyiben nem egyértelműen eldönthető, hogy a blokkolási irányelvek alapján a szerkesztő (vagy IP cím) blokkolható, ki kell kérni a közösség véleményét. (Ezekről részletesen lásd a kitiltási és blokkolási irányelveket.)

Honnan lehet kitiltani?[szerkesztés]

A problémás felhasználó viselkedéseitől és szerkesztési szokásaitól függően, lehetőség van a Wikiforrásról való teljese kitiltás helyett egy cikktől vagy egy adott témakörtől való eltiltásra is.

Vannak felhasználók, akik különben értékes tagjai a Wikiforrásnak ám egy bizonyos szócikkel vagy témakörrel kapcsolatban olyan erősek az érzelmeik, hogy az adott témával kapcsolatos szerkesztéseikben vagy hozzászólásaikban nem tudják betartani a Wikiforrás irányelveit és útmutatóit.

Más felhasználók témakörtől függetlenül sértik meg a Wikiforrás szabályait és esetükben csak a teljes Wikiforrás szerkesztésétől való időszakos vagy végleges eltiltás segít.

Példák:

 • Javaslom User:XY eltiltását a Jó Csönd-herceg előtt cikktől és annak vitalapjától
 • Javaslom User:XYX eltiltását a Nyári délután cikk szerkesztésétől de annak vitalapján tehet módosító javaslatokat
 • Javaslom User:XYZ eltiltástát valamennyi József Attilával kapcsolatos cikktől és azok vitalapjától
 • Javaslom User:XYY kitiltását a Wikiforrásról

Kitiltás időtartamának megállapítása[szerkesztés]

A problémás felhasználó viselkedésének súlyosságától függően a kitiltás különböző időtartamokra lehet indokolt. A szokásos időtartamok: 24 óra, 3 nap, 1 hét, 1, 3, 6, 12 hónap illetve örökre.

Minden szavazó szavazásakor egy időtartamot is megad pl:

A kitiltást ellenző szavazatokat úgy vesszük, mintha a szavazó 0 időtartamot javasolna.

A kitiltás időtartama az a legnagyobb időtartam lesz, amire, vagy aminél hosszabbra a szavazók 2/3-a, de legalább 10 fő szavazott.

Példa[szerkesztés]

Tegyük fel, hogy 15-en szavaznak a kitiltási javaslatról, közülük 5 ellenzi a kitiltást, ketten a 3 hónapot, öten a 6 hónapot támogatják, 3-an pedig örökre el szeretnék tiltani a szerkesztőt.

Időtartam ellenzi (0) 3 hónap 6 hónap örökre
Erre az időtartamra
szavazók száma
5 2 5 3
Ugyanerre vagy hosszabbra
szavazók száma
3 + 5 + 2 + 5 = 15 3 + 5 + 2 = 10 3 + 5 = 8 3

Ez a többség a 3 hónapnál lesz meg, mivel ez az a leghosszabb időtartam, amire, vagy aminél hosszabbra legalább 10-en (a szavazók kétharmada) szavaztak.

A kitiltási javaslat struktúrája[szerkesztés]

Az új eltiltási javaslatot allapként, Wikiforrás:Felhasználók kitiltása/Felhasználónév alatt kell elhelyezni és a Wikiforrás:Felhasználók kitiltása/Példa felhasználó lapon leírt struktúrát kell követnie.

Amennyiben a javaslatot kellő számú felhasználó tanúsította „A kitiltási javaslat megalapozottságát tanúsító felhasználók” szakaszban, az alábbi módon kerülnek bejegyzésre a „Jelenleg folyamatban lévő...” szakaszban:

* '''[[Wikiforrás:Felhasználók kitiltása/Felhasználónév|Kitiltási javaslat: Felhasználónév]]''' Szavazás vége: éééé.hh.nn.

Lásd még[szerkesztés]

Szavazások[szerkesztés]

Javaslati fázisban lévő szavazások[szerkesztés]

Jelenleg nincs.

Jelenleg folyamatban levő szavazások[szerkesztés]

Jelenleg nincs.

Lezárt szavazások[szerkesztés]

Jelenleg nincs.

Érvényben lévő tiltások[szerkesztés]

Jelenleg nincs.

Achívum[szerkesztés]