Wikiforrás:Szavazási irányelvek

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezen az oldalon a Wikiforrás:Szavazás lap használatával kapcsolatos irányelveket olvashatod. Az itt található pontok döntő részét a szerkesztők szavazáson hagyták jóvá.

Mielőtt szavazol[szerkesztés]

Szavazásra jogosultak[szerkesztés]

A szavazásokon csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók vehetnek részt, akik a szavazás kiírásának napját megelőzően legalább 2 hete regisztráltak és legalább 5 cikkben jelentősen közreműködtek.

Csak akkor kell külön megvizsgálni a szavazásra való jogosultságot, ha gyanú lépett fel, hogy egy szerkesztő (tévedésből vagy szándékosan) jogosultatlanul szavazott.

Ebben az esetben szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.

Az időtartamok a szavazás kiírásának napjától számítandók. (Előző nap bármikor = 1 napja, előző hét azonos napján bármikor = 1 hete etc.) Különleges jog, hogy a szavazás tárgyát képező cikk írójának, akkor is van egy szavazati joga, ha a fenti feltételeknek nem felel meg.

Szavazatok indoklása[szerkesztés]

A szavazat mellé illik pár szóban indoklást, esetleg néhány soros véleményt írni, mert a szavazás elsősorban a vita és a konszenzuskeresés segédeszköze, és csak másodsorban döntési eszköz. (Az indoklás megléte vagy tartalma nem befolyásolja a szavazás eredményét.)

A szavazás során fokozottan kerüld a személyeskedést, bántó vagy csípős megjegyzéseket.

A szavazataidat a szavazás lezárulásáig szabadon változtathatod (de utána már nem).

Próbáld betartani a szavazásoknál szokásos formát mind a feltételnél, mind a válaszoknál, hogy egyértelműek legyenek a szándékaid.

A tartózkodás, megjegyzés nem számít az értékelésnél, olyan, mintha nem szavazott volna az illető.

Amennyiben a szavazásod tárgya egy Wikiforrás lap, és azon jelentős változás/bővítés történt szavazás közben, akkor ezt minden esetben jelezd a szavazás kiírásánál.

Szavazatok összeszámolása[szerkesztés]

A szavazatok összeszámolásakor az érvénytelen és a „tartózkodás” vagy „megjegyzés” szavazatokat figyelmen kívül hagyjuk.

Az irányelvek módosításánál 2/3-os többség, különben egyszerű többség szükséges.

Mielőtt új szavazást írsz ki[szerkesztés]

Mielőtt új szavazást írsz ki, emlékezz: a Wikiforrás elsődleges konfliktuskezelési módszere a konszenzuskeresés, és nem a szavazás. A szavazás nem arra való, hogy a többség „lenyomja a kisebbség torkán” a neki tetsző dolgokat: többet ér egy kompromisszum, amivel senki sem teljesen elégedett, de mindenkinek elfogadható, mint egy olyan döntés, ami 70%-nak tökéletesen megfelel, de 10%-nak elfogadhatatlan.

Mielőtt új szavazást írsz ki, hozz létre egy bejegyzést a Wikiforrás:Szavazás/Javaslatok lapon, ahol előre megfogalmazod a szavazás szövegét. Hagyj időt más szerkesztőknek, hogy azt kommentálják. Talán még az is kiderülhet, hogy nincs is szükség szavazásra, mert csupán pl. egy félreértésről van szó.

A szavazási szöveg lehetőleg legyen úgy megfogalmazva, hogy világos legyen, hogy a szavazás sikeres lezárulásával annak milyen hatása lesz a Wikiforrásban.

Az igen/nem szavazás nem mindig kivitelezhető, és néha nem is célszerű (pl. ha arról szavazunk, hány nap legyen valaminek a határideje). Viszont mindig szerepeljen a szavazás kiírásában a pontos szavazatszámlálási mechanizmus (amit aztán a kérdés megfogalmazásával együtt meg lehet vitatni). Kettőnél több kimenetel esetén pl. alkalmazható a jóváhagyásos szavazás.

A felesleges szavazásokat elkerülendő, a szavazás csak akkor írható ki, ha legalább négy ember támogatja (ebbe a kezdeményező is beleszámít). A támogatóknak a Wikiforrás:Szavazás/Javaslatok lapon kell jelezniük, hogy jónak tartják a kezdeményezést.

A szavazás kiírásánál meg kell állapítani egy szavazási minimum küszöböt. Ez azért szükséges, hogy ne lehessen lényeges dolgokról 4 szavazattal dönteni. Ha a kiírás nem tartalmaz ezektől eltérő értéket, akkor az érvényes szavazáshoz minimum 7 szavazat szükséges, irányelvekről szóló szavazásoknál pedig minimálisan 10 szavazat (ebbe beleszámít minden „mellette” vagy „ellene” szóló szavazat, de a megjegyzések, tartózkodások vagy egyéb nem szavazat-értékű hozzászólások nem). Ezek egyben a javasolt értékek, az ettől való eltérést mindenképp alaposan indokold meg (ha az adott szavazás-típusnak van javaslattételi lapja, akkor már ott).

A szavazásokhoz csak aláírással lehet bármit hozzátenni vagy törölni.

Tartalmi kérdések[szerkesztés]

Az oldalak tartalmi kérdéseiről és az egyes Wikiforrás műhelyekhez tartozó dolgokról lehetőleg helyben (az oldal, illetve műhely vitalapján) kell szavazni, a szokásos megkötések (csak eldöntendő, csak konkrét stb.) ilyenkor nem érvényesek. Az ilyen szavazások vagy „felmérések” semmilyen kényszerítő erővel nem bírnak, de erős hivatkozási alapot jelentenek, és figyelembevehetők a szerkesztési háborúk megítélésénél.

A szavazásnál csak indokolni szabad, nem szabad vitatkozni. A vitákat a szavazásról eltávolítjuk. A szavazás kiírásában szerepelnie kell a vita helyének, ami máshol (más lapon de legalább külön szakaszban) van.

Szavazás irányelvekről[szerkesztés]

Ha valaki új irányelvet vagy valamilyen irányelvmódosítást szeretne, akkor annak teljes szövegét dolgozza ki egy lapon és mielőtt feltenné szavazásra, kérje ki mások véleményét.

A szavazást csak akkor lehet kiírni, ha már megvan egy vállalhatónak tűnő teljes és pontos szöveg és az korábban, megvitatásra már legalább 2 hétig elérhető volt. Ha ilyen szövegváltozatot dolgozol ki, akkor értesítsd arról a többi szerkesztőt például a kocsmafalon.

Irányelveknél csak eldöntendő (tehát igen/nem típusú) szavazást szabad kiírni.

Irányelvekről való szavazáshoz (és egy ilyen szavazás kiírásához) a feltételek a következők: Irányelvekre vonatkozó szavazás esetén az a bejelentkezett szerkesztő szavazhat vagy írhat ki új szavazást, aki a szavazás kiírásakor:

  • legalább 50, szócikk névtér-beli érvényes szerkesztéssel rendelkezik és
  • legalább 30 napja regisztrált a magyar Wikiforrásban

Az érvényes szerkesztés a nem-törölt cikkekben végzett, nem visszaállított, nem vandalizmusnak minősített, nem üres (azaz valódi értékes szöveget, módosítást tartalmazó) szerkesztés. Ennek ellenőrzése akkor történik, ha valaki kifogást jelent be.

Szavazások időtartama[szerkesztés]

Irányelvszavazásoknál az időtartam 2 hét, kisebb fajsúlyú kérdésekben (ami nem érint irányelvet) lehet 1 hét az időtartam.

A szavazási határidőnek egy konkrét, a kiíráskor meghatározott dátumnak kell lennie, és az utána leadott szavazat és módosítás érvénytelen.

A szavazások időtartamának meghosszabbítását bárki szavazásra jogosult indoklással egyszer kérheti, amit az adminisztrátorok – kivételes, szükséges esetben – jóváhagyhatnak, vagy elutasíthatnak. A hosszabbítás általában egy hét.

Lásd még[szerkesztés]

  • Irányelvek A Wikiforrás irányelvei és útmutatói...
  • Segítség Felhasználók munkáját segítő lapok...
  • Wikiforrás Mi is a Wikiforrás, hogyan működik, egyéb lehetőségek és szabályok...