Wikiforrás:Zoknibáb

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ha egy szerkesztő több különböző felhasználónéven regisztrálja magát a Wikiforrásban, a második és minden további felhasználónevét zoknibábnak nevezzük. Az ilyen szerkesztőket néha zoknibábosnak mondják. A zoknibábok használata ellenjavallt – nem kifejezetten tilos, de ha kiderül, általában ellenszenvet vált ki, hacsak nincs a használónak nagyon jó oka arra, miért csinálta.

Zoknibáb

Ha ennek ellenére szeretnél több felhasználónevet használni, akkor van néhány dolog, amit be kell tartanod. A legfontosabb, hogy sose használd az egyik felhasználónevedet a másik támogatására. Ha lehetséges, tüntesd fel mindegyik felhasználói lapján, hogy ugyanahhoz a személyhez tartoznak.

Zoknibábok tiltott felhasználási módjai[szerkesztés]

Szavazás[szerkesztés]

A Wikiforrás „egy ember, egy szavazat” elven működik. Ebből kifolyólag zoknibábok nem vehetnek részt a Wikiforrás azon eljárásaiban, amik az egyes álláspontokon lévők összeszámolásán alapulnak. Nem szavazhatnak a Szavazás lapon, nem dönthetnek lapok törléséről, és nem választhatnak adminisztrátort. Ha bebizonyosodik, hogy valaki többször szavazott, a zoknibábjait örökre kitilthatják a Wikiforrásról.

Megtévesztés és utánzás[szerkesztés]

Tilos a zoknibábokkal másokat félrevezetni, vagy a valódinál nagyobb támogatottság látszatát kelteni. Az ilyen viselkedés zavaró, és a zoknibábok semmilyen jogos felhasználásához nem szükséges. Különösen súlyos vétség, ha valaki azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a zoknibábja egy másik szerkesztőhöz tartozik – az ilyesmiért végleges kitiltás jár.

A szabályok kijátszása[szerkesztés]

A szabályok személyekre vonatkoznak, nem felhasználónevekre. Az olyan korlátok, mint a három visszaállítás szabálya, az ugyanazon emberhez tartozó összes felhasználónévre együttesen vonatkoznak; az egyik felhasználónévre kirótt büntetés a másikat is sújtja.

Akit eltiltottak a szerkesztéstől, vagy átmenetileg felfüggesztették egyes jogosultságait, az nem használhatja a zoknibábjait a tiltás kijátszására. Ha mégis megpróbálja, a büntetése újrakezdődik: a kiszabott időt az utolsó kijátszási kísérlet időpontjától kell számítani.

A zoknibábok jellemzői[szerkesztés]

A zoknibábok gyakran feltűnnek azzal, hogy egy újonchoz képest túl jól ismerik a Wikiforrást. Már az első néhány hozzájárulások során is értelmes Szerkesztési összefoglalókat írnak, beszállnak a szerkesztési háborúkba, törlésről vagy adminisztrátorokról szavaznak.

A zoknibábok egyik jellegzetes fajtája a szalmabáb (a nevét az azonos elnevezésű érvelési hibáról kapta). Ezekkel a tulajdonosuk a sajátjával ellentétes nézőpontot ad elő, annak lejáratása céljából. Az ilyen zoknibábok általában gyenge érveket használnak, amiket aztán az „ellenfelük” látványosan megcáfol. Hamisan jelenítik meg az álláspontot, amit védelmeznek, ostobának vagy tájékozatlannak tűnnek, vagy szélsőségesen bigottak. Viselkedésükkel összezavarják a vitát, és megakadályozzák, hogy a két oldal érveit alaposan ki lehessen elemezni és meg lehessen vitatni.

(Ha valakiről meg akarjuk állapítani, hogy ilyen szalmabáb-e, körültekintően kell eljárnunk, mert sajnos vannak emberek, akik mindenféle képmutatás nélkül, őszintén is a fent leírt módon viselkednek.)

Bizonytalan esetek[szerkesztés]

Gyakran nem lehet biztosan tudni, hogy egy felhasználónév zoknibáb-e, hiszen a zoknibábok általában próbálják elkerülni a lebukást. Az érdeklődés- és stílusbeli hasonlóságokat észre lehet venni, de nem mindenki ismeri olyan jól a gyanúba került felhasználót, hogy meg tudja ítélni a bizonyítékokat.

Ha úgy tűnik, hogy valaki zoknibábokat használ egy szerkesztési háború vagy egy szavazás befolyásolására, az egyik lehetséges ökölszabály a 100 szerkesztés elve: akinek 100-nál több szekesztése van, az feltehetően nem zoknibáb. Ha szokatlanul sok olyan résztvevő van, akinek csak kevés korábbi szerkesztése van, akkor érdemes ellenőrizni az IP címüket vagy a szerkesztések időpontjait, hátha zoknibábok. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a kevés szerkesztés önmagában nem bizonyíték semmire, és az az új felhasználó, akit alaptlanul vádolnak meg zoknibábozással, minden bizonnyal sértve érzi magát, és rossz benyomást szerez a Wikiforrásról.

Előfordulhat, hogy több felhasználó nagyjából egyszerre és hasonló okokból kezd szerkeszteni a Wikiforrásban, különösen vitatott kérdések kapcsán, mint például a közel-keleti konfliktus, népszerű személyek, vagy egy szócikk törlésre jelölése. Vannak, akik szerint ilyen esetekben szigorúbban kéne alkalmazni a 100 szerkesztés elvét, és zoknibábnak tekinteni mindenkit, akinek kevesebb van; az ilyen vélekedések azonban rendre megalapozatlannak bizonyulnak.

Szükség esetén egy fejlesztő vagy egy CheckUser könnyen ellenőrizheti, hogy egyes felhasználónevek egy emberhez tartoznak-e. Az a tapasztalat, hogy a fejlesztők számára hozzáférhető információk általában nem igazolják a feltételezéseket, még a vitalapokon vagy a szavazásoknál sem, úgyhogy ajánlatos óvatosan bánni a gyanúsításokkal.

Ha pedig téged vádoltak meg igazságtalanul azzal, hogy zoknibáb vagy, ne szívd mellre. A legbölcsebb, amit tehetsz, hogy az energiádat vita helyett a szócikkek fejlesztésére fordítod – a 100 szerkesztés elve végül tisztázni fog.

A beazonosított zoknibábok megjelölése[szerkesztés]

(Ez a bekezdés az Elbíráló bizottság működésével kapcsolatos információkat közöl. A magyar Wikiforrásban ilyen bizottság még nem létezik.) Ha bebizonyosodott, hogy egy felhasználónév csak zoknibáb, amivel visszaéléseket követtek el, azt fel kell tüntetni. Például a ZOKNIBÁBOS felhasználó bábjainak felhasználói lapjaira a következő szöveg írható:

::''Ez a felhasználói név [[User:ZOKNIBÁBOS]] [[Wikiforrás:Zoknibáb|]]ja. A bizonyítékok a 
[[Wikiforrás:Elbírálási kérelmek/ZOKNIBÁBOS/Bizonyíték]] oldalon találhatóak.''

A zoknibábos kérésére a szöveg megváltoztatható; a lényeg az egyértelmű azonosítás.

Természetesen ezt csak akkor lehet megtenni, ha bebizonyosodott, hogy a felhasználói név valóban zoknibáb. Ez többféle módon következhet be:

  • a felhasználó maga vallja be;
  • IP címek egyezése vagy már egyértelmű technikai bizonyíték révén;
  • vagy az elbírálás során a bizottság ezt a döntést hozza.

A fenti szöveget nem szabad használni, ha a zoknibábosság vádja nem bizonyosodott be egyértelműen. Ehelyett az w:en:Template:Sockpuppet sablon használandó.

Több felhasználónév[szerkesztés]

A több felhasználónév használatának lehetnek tisztességes indokai is. Ilyen például, ha egy jól ismert és köztiszteletben álló felhasználó szeretné megvizsgálni, hogyan viszonyul a közösség az újonnan jöttekhez. Sokan javasolták, hogy Jimbonak meg kéne próbálnia egy zoknibábról szerkeszteni. Talán így is tesz.

Egy másik lehetséges ok a különböző szerkesztések elhatárolása. Valaki, aki jelentősen hozzájárul a Wikiforrás egy adott területéhez, használhat egy külön felhasználónevet az abban a témában tett hozzászólásai elkülönítésére. Lehet hogy valaki, aki szakértő a matematikában, nem szeretné, ha a matematikai hozzájárulásait kapcsolatba hoznák a súlytalanabb témákban tett szerkesztéseivel.

Több személyiséget lehet használni az összeütközések kiszélesedésének megakadályozására. Aki olyan különösen vitatott kérdésben szerkeszt, mint például az abortusz, így próbálhatja elkerülni, hogy más kérdésekben az ott kifejtett álláspontja miatt előítéletekkel viszonyuljanak hozzá.

A több felhasználónév az anonimitás megőrzését is szolgálhatja. Aki nem szeretné, hogy az érdeklődési köre, ismeretei és véleménye alapján a személye beazonosítható legyen, védekezhet úgy, hogy több, nem összekapcsolt zoknibáb között osztja szét ezeket.

Felvetették a felhasználói szerepek gondolatát is, és a francia Wikipediában különösebb probléma nélkül használtak is egy ilyen szerepet egy ideig. Ennek ellenére ez az elgondolás pillanatnyilag hivatalosan nincs jóváhagyva.

Az egyes wikipédisták által futtatok botoknak szintén saját felhasználónevük van. Ennek technikai okai vannak (a botok szerkesztései így könnyen kiszűrhetőek a friss változtatások közül), és az ilyen felhasználók oldalán rendszerint fel van tüntetve, ki a gazdájuk.

Szavazóbábok[szerkesztés]

Ide tartozik még az a jelenség is, amikor nem-wikipédisták csak azért regisztrálnak be felhasználónak (vagy szerkesztenek névtelenül), hogy egy bizonyos vitát vagy szavazást befolyásolhassanak. Ezek az új felhasználók vagy anonok lehetnek az egyik wikipédista barátai, vagy olyan emberek, akiket valamilyen módon érint a vitatott cikk.

E felhasználók nem zoknibábok, de nehéz megkülönböztetni őket a valódi zoknibáboktól, és általában nem is szükséges. Egy vadonatúj, pusztán másokat befolyásolni belépett felhasználó éppúgy nem tagja a Wikiforrás közösségnek, ahogy egy zoknibáb sem az. Egy online közösségről szóló cikket például nem kell megtartani csak azért, mert a közösség összes tagja regisztrál, és arra szavaz.

Lásd még:[szerkesztés]