Segítség:Könyv forma

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Könyv formának azt nevezzük, mikor egy művet nem egyetlen lap tartalmaz, hanem egy lapon és allapjain van szétosztva. A könyv formát általában a mű hossza (32KB<) indokolja. Ilyenkor általában a címlapon csak a mű lapjainak tartalomjegyzéke szerepel.

Példák: Hamlet, Lírai jegyzetek egy évről.

Allapokra osztás[szerkesztés]

Allapok határai a mű szerző által meghatározott határpontjai legyenek, például a fejezethatárok. Ha nincsenek a műben ilyen határok, akkor kerüld a könyv formát.

Elnevezések[szerkesztés]

A lapok elnevezéseiről részletesen lásd az Elnevezési szokásokat.

Az egy könyvbe tartozó lapok a könyv címlapjának allapjai, ezért a nevük felépítése ilyen: Műcím/Allapcím, Például: Hamlet/Első felvonás, 1. szín, Lírai jegyzetek egy évről/VI.

Kategorizálás[szerkesztés]

A kategorizálásról lásd a Segítség:Kategóriák lapot.

A mű összes lapja beletartozik egy kategóriába, aminek a neve megegyezik a mű címlapjának nevével. Ez a mű főkategóriája. A Hamlet esetén például ez a kategória a Kategória:Hamlet. A címlapot ki kell emelni a kategória elejére, ehhez így kell a címlapra a kategóriát beírni: [[Kategória:Műcím| ]]. A mű allapjait célszerű az allapnevükkel és nem a lapnevükkel illeszteni a kategória betűrendjébe, így: [[Kategória:Műcím|{{SUBPAGENAME}}]].

Amikor nem a mű lapjait, hanem a mű egészét kategorizáljuk, elegendő a mű címlapját és kategóriáját kategorizálni.

Hivatkozások a könyvön belül[szerkesztés]

Lásd még: Segítség:Allapok, Segítség:Hivatkozások

Az itt leírt forma lehetővé teszi, hogy kényelmesen lehessen hivatkozni egy mű lapjait egymásról és a címlapjukról. A címlapról [[/allap neve]] formájú hivatkozásokkal lehet az allapokat elérni, például a Hamlet lapon a [[/Első felvonás, 1. szín]] a Hamlet/Első felvonás, 1. szín lapra mutatna. Egy lap allapjait egymás között is lehet rövidítve hivatkozni, [[../testvér neve]] formában. Például a Hamlet/Első felvonás, 1. szín lapon a [[../Harmadik felvonás, 2. szín]] link a Hamlet/Harmadik felvonás, 2. szín lapra mutatna.