Segítség:Kategóriák

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kategóriák a lapok csoportosítását segítik. Egy cikket tetszés szerinti számú kategóriába lehet sorolni; a kategóriák maguk is kategóriákba sorolhatók. A kategóriáknak ugyanúgy van szövege, mint bármilyen lapnak, de a szöveg alatt automatikusan megjelenik azon cikkek betűrendes listája, amik a kategóriába tartoznak.

Cikkek kategorizálása[szerkesztés]

Lapokat kategorizálni nagyon egyszerű: csak be kell írni a lap végére (szokás szerint a lap szövege alá, de a nyelvi hivatkozások fölé) azt a kategóriát, amelybe a lap tartozik, az alábbi formában:

[[Kategória:Kategória neve]]

Ha a lap több kategóriába is tartozik, akkor azokat érdemes egymás alá írni, például:

[[Kategória:Költők, írók]]
[[Kategória:Politikusok]]

Ennyi az egész! Amint betetted ezeket, a lap megjelenik a kategória lapján betűrendhelyesen, a kategória pedig megjelenik a cikk végén.

Új kategóriák[szerkesztés]

Ha olyan kategóriát adsz meg, ami még nem létezik, piros színnel fog megjelenni a lap végén. A piros linkre kattintva bármilyen más lap létrehozásához hasonló módon megírhatod az új kategória szövegét.

Ha egy teljesen üres kategóriát szeretnél létrehozni, akkor a hivatkozás elejére tegyél kettőspontot, így: [[:Kategóira:Akármi]]. A kategóriahivatkozás a lapnak azon a részén fog megjelenni, ahova beírtad, nem pedig a lap alján. Ugyanúgy rá tudsz kattintani, és elkezdheted írni a kategória szövegét. Általában üres kategóriák létrehozása nem javasolt.

Új kategória létrehozása előtt nézd meg a Kategóriajavaslatok lapot.

Rendezési kulcsok[szerkesztés]

(A lapok kategórián belüli betűrendbe sorolásának részletes leírása e lap vitalapján olvasható!)

A kategóriában a lapok abc-sorrendben szerepelnek, az ASCII-kód szerint (vagyis például az „á” a „z” után következik), ami nem teljesen felel meg a magyar nyelv betűrendbe sorolási szabályainak.(L. AkH. 14. d))

A Wikipédiában a rendszer kb. 2012 óta felismeri és jó helyre sorolja be a magyar ábécé ékezetes betűit és kétjegyű mássalhangzóit, de a Wikiforrásban ez nem működik. Itt továbbra is – rendezési kulcs segítségével – nekünk kell a helyes betűrendet kialakítanunk.

Rendezési kulcs beszúrása többféle módon történhet:

 1. a kulcs beszúrása a kategóriahivatkozásba, egy | jellel elválasztva, pl. [[Kategória:Magyar utónevek (A, Á)|Abel]]; {{szerzőkat|Peto~fi Sandor}};
 2. a kulcs beszúrása a DEFAULTSORT parancsba, kettősponttal elválasztva, pl. {{DEFAULTSORT:Abel}}.
 3. a kulcs beszúrása szövegek lapjain a „Fej” sablon Kulcs paraméterében;.

A szóközöknek és írásjeleknek nincs betűrendi helyük, ezeket ki kell hagynunk a rendezési kulcsból. Kivételek a személynevek, amelyeket előbb családnevük, majd keresztnevük sorrendjében sorolunk be, közöttük szóközzel és vessző nélkül:

  Magyar Zoltán:       {{DEFAULTSORT:Magyar Zoltan}}
  Magyar agár:        {{DEFAULTSORT:Magyaragar}}
  Magyarkékes:        {{DEFAULTSORT:Magyarkekes}}
  Magyar Közlöny:      {{DEFAULTSORT:Magyarko~zlo~ny}}

Az ékezetes betűk az ASCII-kód szerint az összes egyéb betű után következnek; ezt elkerülendő, az ékezetes betűk ékezet nélküli változatát kell megadni a rendezési kulcsban. Az ö/ő és az ü/ű esetében az ékezet nélküli betű mögé egy tildét (~) teszünk, így kapjuk meg a helyes sorrendet (a tilde az ASCII-kódban a betűk után következik). Például az űrhajó című lap így kategorizálható:

  [[Kategória:Űrkutatás|U~rhajó]]

Az Árvíztűrő tükörfúrógép című lapot pedig így lehetne kategorizálni:

  [[Kategória:Tipográfia|Arviztu~ro~ tu~ko~rfurogep]]

A kétjegyű mássalhangzók közül kizárólag a cs és a zs betűk esetén a két tag közé egy tildét szúrunk be, hogy a megfelelő betűrendet kapjuk. (A gy, ly, ny, ty betűk esetében nem célszerű túl munkaigényes a tilde használata.)

  Becze András:  {{DEFAULTSORT:Becze Andras}}
  Bécs:      {{DEFAULTSORT:Bec~s}}

Névelők: a Wikiforrásban a címek kezdő határozott névelőjét nem hagyjuk el (mint pl. a Wikipédiában), hanem az azt követő szóval egybeírjuk; ez általában a szövegek „Fej” sablonjának Kulcs paraméterében történik:

  A bor:           {{DEFAULTSORT:Abor}}

Előfordul, hogy a lapokat nem a címének első betűje alapján szeretnénk ábécérendbe tenni. Ilyenek pl. az idegen nevek (pl. Jasszer Arafat) és a számozott nevek (pl. II. Rákóczi György). Ilyenkor a névnek azt a változatát, amelyet a rendezéshez szeretnénk használni (a rendezési kulcsot), a kategória neve után egy '|' jellel elválasztva kell megadni. Például a Jasszer Arafat szócikkben ez áll:

[[Kategória:Politikusok|Arafat Jasszer]]

Ha több kategóriába is tartozik egy szócikk, lehetőség van rá, hogy egy helyen megadjuk az alapértelemezett rendezési kulcsot, így:

{{DEFAULTSORT:Rendezesi kulcs}}

Azoknál a cikkeknél, amelyek nem a fő névtérben vannak, a névtér neve is beszámít a sorrendbe. Például az összes Wikiforrás névtérbeli lap a W betűhöz kerül. Ha ezt el akarod kerülni, érdemes megadni a lap névtér nélküli nevét rendezési kulcsnak. Ez a legegyszerűbben a {{PAGENAME}} varázsszó segítségével oldható meg, ami mindig a lap aktuális nevét tartalmazza:

[[Kategória:Irányelvek|{{PAGENAME}}]]

Azokat a szócikkeket, amelyek egy adott kategóriában kiemelt fontosságúak, érdemes a kategória elején listázni. Ennek legegyszerűbb módja, ha rendezési kulcsnak egyetlen szóközt adunk meg. Például a Hamlet címlapja így vehető a Hamlet kategória elejére:

[[Kategória:Hamlet| ]]

Alkategóriák[szerkesztés]

A kategóriákat is lehet kategorizálni, és így egy rugalmas, hierarchikus kategorizálás is kialakítható. Például a Költők, írók kategóriába tartozhatnak a Magyar költők, írók, illetve Angol költők, írók, stb. kategóriák, melyekbe pedig maguk a cikkek. A kategorizálás éppen úgy történik, mint a cikkeknél.

Ha új alkategóriát készítesz, ne felejtsd el elhelyezni a megfelelő kategóriákban. A legfelső szintű kategória a kategóriák kategóriája.

Hivatkozás egy kategóriára[szerkesztés]

Ha a cikkbe beírod, hogy [[Kategória:Akármi]], akkor az a cikket besorolja az adott kategóriába. Előfordulhat, hogy nem ezt szeretnéd, hanem magára a kategóriára mint lapra szeretnél hivatkozást készíteni. Ezt az alábbi módon teheted meg:

[[:Kategória:Akármi|Akármik listája]]

Például: Költők, írók listája.

Speciális lapok[szerkesztés]

Átnevezés[szerkesztés]

Kategóriák átnevezésére nincs közvetlen módszer, egyenként át kell írni a nevüket minden egyes szócikkben. (Az "átnevezés" gomb nem a várt eredményre vezet, ne használd!) Ha erre van szükséged, kérd meg valamelyik botot.

Kategóriafa[szerkesztés]

Egy kategória és összes alkategóriája a <categorytree>kategória neve</categorytree> paranccsal jeleníthető meg. Például a <categorytree>Kategóriák</categorytree> eredménye:

Bővebb leírását lásd a m:CategoryTree extension lapon.

Külső eszközök[szerkesztés]

 • CatScan – kategória tartalmának lekérdezése, különféle szempontok szerint szűrve
 • CoCat – az adott kategóriával gyakran együtt szereplő kategóriák
 • CatLadder – kategória ősei
 • CategoryTree – böngésző oldalsávjába integrálható kategóriafa

Lásd még[szerkesztés]