Vita:Egy nem-globalizálható magyar polgár véleménye a Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terve (NFT) 2004-2006 – Stratégia című előterjesztésről

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Üdvözlünk a Wikiforrásban, a forrásszövegek szabad könyvtárában, amit bárki szerkeszthet!

Libri books2.jpg

A Wikiforrás a Wikisource nevű többnyelvű projekt magyar részlege. Célja, hogy szabad, nyílt tartalmú forrásszövegeket gyűjtsünk, önkéntes és együttes munka keretében.
Látogasd meg a segítséget és gyakorolj a homokozóban, hogy megtanuld, hogyan tudsz Te is lapokat szerkeszteni. A Közösségi Portál lapon megtalálod, hol tudnál bekapcsolódni a munkába.
A magyar lapváltozat 2006. június 4-én indult; s benne jelenleg 21 467 cikk található.

OsvátA Palackposta 2007. szeptember 20., 09:13 (CEST)


Nem értem, hogy ezek az írások hogy kapcsolódnak a wikiforrás céljaihoz. NPOV-ról szó sincs. Ezek a szerző saját művei, kifejezetten a wikiforrás által tiltott "Egy szerkesztő eredeti (másutt nem publikált) írásai" kategóriában, és ezen az sem változtat, ha valami eldugott helyen már megjelentek. Az egész önreklámozó nyomulásnak néz ki, és ezen az sem változtat ha nem a szerző nyomul hanem lelkes tanítványa/kollégája/sockpuppetje nyomja.

Ejnye

A Wikiforrásban egyáltalán nem szempont, hogy egy szöveg POV vagy NPOV, ez le is van írva például itt. Az számít, hogy a cikknek elég nagy-e a jelentősége. Megnéztem, hogy említik-e ezt a cikket valahol, de nem találtam semmit. A szerző egy másik cikkére a Wikipédia egyik cikke hivatkozik, de ebből még nem következik, hogy a szerző összes műve elég jelentős. Várjuk meg, hátha valaki tud valamit mondani, hogy miért elég jelentős, ha akarod utána lehet szavazni a törléséről. FBöbe 2007. szeptember 19., 18:49 (CEST)


Rendben van, a tartalom nem kell NPOV legyen, de a nyomulás (vagy mondjuk így: reklám) azért világosan látható, az általad említett wikipédia hivatkozást ugyanaz a Gubbubu illesztette be (2005 november) aki ezt a cikket felrakta. A szerző, Végvári József, többi ugyanide benyomott cikkére is kiterjeszteném a vitát, kivétel a kötőmóddal foglalkozó, bár annak is inkább a wikibooks közt lenne a helye, de ezt most hagyjuk. Ejnye

Szerintem ennek a Wikiforrás nevű projectnek az az egyik (ha nem az egyetlen) értelme, hogy nehezen hozzáférhető források könnyebben hozzáférhetők legyenek. Ebből a szempontból mindenesetre érdektelen, hogy Végvári József írásai mekkora marhaságok, esetleg nem azok. OsvátA Palackposta 2007. szeptember 20., 09:13 (CEST)

A NPOV-nak ebben a a wikimedia részlegben nulla értelme van, ellenben itt is él a "kerüld a személyes támadásokat" elv. Nem vagyok sem tanítványa, sem kollégája, sem sockpuppetje senkinek. Ha valaki nem tud bizonyítani valamit egy szerkesztőről, akor ne is állítsa. A szöveggel kapcsolatban a Wikiforrás:Mi való a Wikiforrásba? c. lapot ajánlanám tanulmányozásra, a jelen szöveg egyik kizáró kritérium alá sem esik (nem eredeti mű, nem publikálatlan, nem jogsértő [bírom a szerző engedélyét a közzétételhez]; és nem is matematikai táblázat vagy ilyesmi. Ezek a tanulmányok könyv alakban megjelentek (És mégsem mozog ... címmel). Nagyjából ennyit lehet a témáról mondani. Gubb 2007. szeptember 20., 23:18 (CEST)

Rendben van, Gubb(ubu) nem sockpuppet, nem kolléga, nem tanítvány, én ezt teljesen elhiszem. Ha azt mondja (ezt azért nem mondta) még azt is el fogom hinni bemondásra, hogy nem lelkes tisztelő. Bevallom ezt kicsit nehezebben fogom elhinni, hiszen ha nem az, akkor miért pont ezt a cuccot rakta ki -- tényleg ezek lennének az elsődleges források a (magyar) nyelvészet tanulmányozásához, a copyrightot nem sértő anyagok körén belül maradva? Engem ez az egész nem annyira a tartalma miatt döbbentett meg (bár az is elég sajátos), hanem mert a _szelekció_ egy cseppet sem NPOV: kinyitjuk a téma szerinti kategorizálást, bemegyünk a nyelvészet rovatba, és ott ezt (és alapjában csak ezt) találjuk. Ez nekem olyan, mintha az örmény tömegmészárlás(?) tematika alatt kizárólag a török álláspontot vagy kizárólag az örmény álláspontot tükröző forrásanyagok lennének. A szelekció NPOV volta világosan leírt követelmény. Ejnye

A szelekció attól függ, hogy kik szerkesztenek itt. Ha más nézőpontú szerkesztők is jönnek, akkor majd kiegyensúlyozódik a helyzet. Általában az idő előrehaladtával ez a probléma megoldódik.

Azt pedig remélem, hogy a szelekció kiegyensúlyozottsága, mint követelmény nincs sehol leírva, mert nem (vagy csak a projekt alapelveivel ellenkező eszközökel) megvalósítható. Mivel a szerkesztés teljesen önkéntes, nem tudjuk szabályozni, hogy semmi ne legyen túlreprezentált.

Ajánlom még a w:Wikipédia:Miért nem javítja ki valaki ezt a lapot? és WF:1.

FBöbe 2007. szeptember 21., 15:14 (CEST)