Ugrás a tartalomhoz

Wikiforrás:Mi való a Wikiforrásba?

A Wikiforrásból

Mi való a Wikiforrásba[szerkesztés]

Forrásszövegek[szerkesztés]

A Wikiforrás elsődleges célja forrásszövegek gyűjtése. Ezeket a szövegeket már publikálták valahol, nem a Wikiforrás szerkesztői írták őket (ellentétben több testvérprojekttel, mint például a Wikikönyvek vagy Wikipédia). A legtöbb szöveg publikálása különböző médiumokban történhetett, például egy újságban vagy könyvben. Egy Usenet post vagy blog nem, viszont más weblapok, mint például egy történelmi társulat, vagy egy könyvtár honlapja megfelelő médiumnak minősülhet.

Példák forrásszövegekre:
 1. Kiadott regények, novellák és versek;
 2. Történelmileg jelentős munkák, mint például nemzeti himnuszok, alkotmányok, jogi dokumentumok;
 3. Beszédek;
 4. Dalok és himnuszok;
 5. Elismert akadémiai intézmény által jóváhagyott disszertációk.

Ismeretlen szerzőjű szövegek[szerkesztés]

A forrásszövegeknek általában van azonosítható szerzője – egy egyén, csoport vagy kormány – de vannak olyan szövegek is, amelyeknek szerzője már nem ismert. A történelmileg ismeretlen szerzőjű szövegek megfelelnek a Wikiforrásba, néhányuk egészen fontos lehet. Azonban a legtöbb ismeretlen szerzőjű szöveg nem való a Wikiforrásba, kivéve ha történelmi értéke van és nincs vele szerzői jogi probléma.

Forrásszövegek kiegészítése[szerkesztés]

Az egyetlen eredeti hozzájárulás, ami a Wikiforrásba való, a forrásszövegek fordítása, kommentálása, multimédiás kiegészítése.

Jegyezzük meg, hogy ezek kivételek a Wikiforrás eredeti és publikálatlan cikkekre vonatkozó elvei alól. Ez azért van, mert ezek inkább egy korábban létező forrásszöveghez adnak értéket, mint egy teljesen új szöveget hoznának létre. A teljesen új szerzemények nem valók a Wikiforrásba, a Wikimédia más projektjeiben, mint például a Wikikönyvekben kapnak helyet.

Fordítások[szerkesztés]

A magyar Wikiforrás csak magyar nyelvű szövegeket gyűjt. A más nyelvű szövegek helye a megfelelő nyelvű Wikiforrás, vagy a többnyelvű változat. Viszont a magyar Wikiforrás gyűjti a nem magyar nyelvű szövegek magyar fordításait, valamint a többnyelvű kiadásokat, ha a fordítás célnyelve magyar.

A fordítások közül legjobbak a korábban publikált, szabadon felhasználható fordítások. Azonban, mivel számtalan forrásszöveg van idegen nyelveken, amiket soha nem fordítottak le, és az új fordítások is fejlődnek a régiekhez képest, a Wikiforrás megengedi a szerkesztők által írt wiki fordítások felküldését. További információért lásd a Wikiforrás:Fordítások és a Wikiforrás:Szerzői jogok lapokat.

Annotációk[szerkesztés]

Legjobb, ha a szöveget az annotációkkal együtt korábban már publikálták valahol. Ezek a szövegek azonban szerzői jogi okokból, vagy elavultságuk miatt nem mindig használhatóak, illetve fejlesztésre szorulnak. Ez gyakori főleg premodern szövegek esetében (mint például ókori és klasszikus vagy középkori szövegek).

Az annotációk tartalmazhatnak kritikákat a forrásszövegről magáról, lábjegyzeteket szavakhoz, referenciákat, szakaszokra bontást és szakaszcímeket, bevezetőket, összefoglalókat, képeket, stb. Mindenesetre, a szerkesztők annotációit úgy kell hozzáadni a forrásszöveghez, hogy elérhető maradjon az érintetlen, „tiszta” forrásszöveg, akár valamilyen technikai megoldással, akár párhuzamos másolat létrehozásával.

Jegyezzük meg, hogy oktatási jellegű annotációk, melyek az iskolai tanulást, különösen a tesztekre való felkészülést segítik, inkább a Wikikönyvekbe tartoznak, mint a Wikiforrásba (lásd proposed Wikibooks policy on annotated texts).

Multimédia[szerkesztés]

Multimédiás anyagok hozzáadása sokat javíthat a minőségen és az előadáson. Ide tartoznak

 1. képek a könyvborítókról és a szerzőkről;
 2. képek a könyvekről magukról;
 3. hangfelvételek a munkákról (pl. valaki, akár a szerző felolvassa a szöveget).

Jegyezzük meg, hogy a szerzők vagy a borítók képeit, általában a Wikimedia Commonsba érdemes feltölteni, hogy használhatóak legyenek a testvérprojektekben is.

Mi nem való a Wikiforrásba[szerkesztés]

Saját szövegek[szerkesztés]

A Wikiforrás szerkesztőinek munkái vagy más ellenőrizhető, általában peer-rewieved fórumon nem publikált munkák nem valók a Wikiforrásba. A Wikiforrás nem a megfelelő hely saját szövegek publikálására, sem pedig „új tehetségek” felfedezésére.

Megjegyzés: Van néhány kivétel ez alól a szabály alól, ezeket lásd feljebb. A Wikiforrás szerkesztői közzétehetik saját munkáikat a felhasználói lapjaikon.

Hirdetések[szerkesztés]

A Wikiforrás nem gyűjt hirdetéseket egyetlen formájú munkához sem, mert ezek maguk nem forrásszövegek. Ez olyan művekre vonatkozik, amelyeket a közelmúltban publikáltak, vagy szerzői jog védi őket. A hirdetés helyett ezeket helyesebb feltölteni a Wikiforrásba, hogy a többi felhasználó elolvashassa, ahelyett, hogy csak hall róluk, kivéve ha szerzői jogi problémák vannak velük.

A hirdetéseknek sok formája lehet, a leggyakoribb az írott vélemény vagy a külső hivatkozás.

Szerzői jogokat sértő anyagok[szerkesztés]

A Wikimédia Alapítvány, ami a Wikiforrást fenntartja, nagyon figyel a szerzői jogokra. A szerzői jogokról szóló irányelvet sértő anyagok törlésre kerülnek. További információért lásd Wikiforrás:Szerzői jogok.

Fejlődő munkák[szerkesztés]

A Wikiforrás feladata gyűjteni és megőrizni a szövegeket az eredeti formájukban. Ennek fényében, olyan munkák, amiknek a tartalma folyton változik (esetleg mert ez szükséges a naprakész állapotban tartásukhoz, tartalmuk fejlesztéséhez a már publikálthoz képest, vagy a szöveg teljessé tételéhez), nem valók a Wikiforrásba.

Néhány példa:

 1. Nyitva hagyott szövegek, mikor a szerző több szerkesztőt felkér, hogy együttműködve fejezzék be és fejlesszék a történetet;
 2. Több forrásból összeálló gyűjtemények, illetve ha a szöveget folyamatosan frissítik, ahogy több információt találnak és hozzáadnak;
 3. Listák (lásd még lent).

További információért lásd: Wikiforrás:Szövegintegritás.

Referenciaanyagok[szerkesztés]

A Wikiforrás nem gyűjt mindenféle információkat, anélkül, hogy azok egy forrásszöveg részei lennének, mint például korábban publikálatlan információk, amiket gyakran szerkesztők készítettek és ellenőrizetlenek, és nem segítik a projekt célját, hogy archiválja a történelem során keletkezett művészi és intellektuális alkotásokat.

Néhány példa:

 1. Listák;
 2. Matematikai konstansok (mint például a pi számjegyei);
 3. Adatok vagy eredmények táblázatai;
 4. Titkosírással írt szövegek;
 5. Forráskódok.

Jegyezzük meg, hogy olyan referenciák, hivatkozások, amelyeket egy forrásszöveg részeként publikáltak, teljesen elfogadhatók.

Lásd még[szerkesztés]