Ugrás a tartalomhoz

Wikiforrás:Wikimedia Alapítvány

A Wikiforrásból
A Wikimedia Alapítvány logója, tervezte: „Neolux”

A Wikimedia Alapítvány az a szervezet, ami a Wikiforrást, és annak testvérprojektjeit (Wikipédia, Wikiszótár, Wikidézet, Wikikönyvek, Wikimedia Commons, In Memoriam 9/11 és Nupedia) üzemelteti és fejleszti. Az alapítvány egy non-profit szervezet, mely Florida (USA) jogterületén került bejegyzésre. A létrejöttét hivatalosan Jimbo Wales, a Bomis cég vezetője és a Wikipédia társ-alapítója jelentette be 2003. június 20-án.

Az alapítvány célja nyílt tartalmú, wiki-alapú projektek fenntartása és fejlesztése és ezek teljes tartamát ingyenesen a közösség rendelkezésére bocsájtani. A már kialakult rendszerű, többnyelvű Wikipédia lexikonokon kívül elérhető még a többnyelvű szótár és rokonértelmű szavak tára (Wikiszótár), az idézetek gyűjteményét tartalmazó Wikidézetek, a több nyelven forrásként használható szövegeket tartalmazó Wikiforrás és a főként tanulókat megcélzó elektronikus könyveket tartalmazó Wikikönyvek. Az alapítvány gondozza továbbá a szeptember 11-iki amerikai támadással kapcsolatos „In memoriam sept.11.” wikit valamint a Nupediát, ami egy nem wiki alapú lexikon projekt. A Wikimedia alapítvány bevételeit alternatív forrásokból biztosítja, úgy mint adományokból és állami pályázatokból.

Az alapítvány létrejöttének bejelentésekor Wales átruházta a Wikipedia, Wiktionary és Nupedia domainek használati jogait valamint az említett projektekkel kapcsolatos anyagok szerzői jogait, melyeket a Bomis alkalmazottai vagy Wales személyesen készített. A projekteket futattó számítástechnikai rendszereket szintén Wales adományozta az alapítványnak. A wikimedia.org és wikimediafoundation.org domaineket Daniel Mayer szerkesztő adományozta az alapítványnak 2004. júniusában, és a rendelkezésre álló sávszélességet és áramot szintén a Bomis adományozza.

2004. januárban Jimmy Wales Tim Shellt és Michael Davist jelölte a Wikimedia alapítvány kuratóriumába. 2004. júniusban választás zajlott a két szerkesztőket reprezentáló tagról, melynek eredményeképp Angela Beesley-t és Florence Nibart-Devouard-ot választották be a kuratóriumba.

A „Wikimedia” nevet Sheldon Rampton ötlötte ki 2003. márciusában a Wikipedia egyik levelezőlistáján.

Külső hivatkozások angolul[szerkesztés]