Wikiforrás:Az első lépések/Új szöveg

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Navigáció

Üdvözlet
Olvasás
Szerkesztés
Névterek
Tartsd észben
Új szöveg
Regisztráció
Merre tovább

Lásd még
Segítség
Kísérletezz a homokozóban!

Új szöveg felküldése[szerkesztés]

Felküldés előtti megfontolni valók[szerkesztés]

Mielőtt felküldesz egy szöveget, olvasd el a következő útmutatókat.

 • Csak magyar nyelvű szövegek valók a Magyar Wikiforrásba. Ha egy szöveg nyelve nem magyar, válaszd ki a megfelelő nyelvet és küldd inkább oda. Ha nincs megfelelő sub-domain, akkor küldd fel a Többnyelvű Wikiforrásba magába.
 • Győződj meg róla, hogy a szöveg egyszerű szöveg (txt) vagy ASCII kódolású (például egy internetes forásból származik, digitalizált vagy átírás). Ne használj dokumentumszerkesztő programokkal, például a Microsoft Worddel készített szövegeket, mert a formázás kódjai nem egyeznek meg a MediaWiki formázási kódjaival.
 • Ellenőrizd a szöveg szerzői jogi státuszát. A szöveg licencének kompatibilisnek kell lennie a GFDL-lel (vagy közkincsnek kell lennie). Lásd a Wikiforrás:Szerzői jogi irányelvek lapot.
 • Győződj meg róla, hogy a szöveg eleget tesz a tartalmi irányelveknek. Ha nem vagy biztos, kérdezd meg a közösségi vitalapon.
 • Olvasd el a formai útmutatót a lapcímekről és a formázási szokásokról.

Egyszerűsített eljárás[szerkesztés]

Teljesen tökéletesen beilleszteni egy szöveget a Wikiforrásba nagyon bonyolult folyamat lehet. Nem várjuk el az új szerkesztőktől, hogy megtanulják a csínját-bínját, mielőtt felküldenének egy szöveget. Azonban van egy egyszerűbb eljárás is, amit követni kell a szövegek felküldésénél.

 1. Ellenőrizd, hogy a Wikiforrás nem tartalmazza-e már a szöveget. Próbálkozz egy Wikiforrás-specifikus Google kereséssel a címre, szerzőre, vagy a szöveg néhány sorára. Ha megtalálod a szerző lapját, látni fogod, hogy benne van-e a szerző már feltöltött művei listájában.
 2. Ha a Wikiforrás még nem tartalmazza a szöveget, írd be a címét a balodali keresődobozba, kattints a Menj gombra, és válaszd a lap létrehozását. (Ne felejtsd el ellenőrizni a formai útmutatót az elnevezési szokásokért).
 3. A lap tetejére ileszd be a {{fej}}(?) sablont (lásd a sablon vitalapját a használati útmutatóért). Tölts ki minden sort, amit ki tudsz, és hagyd üresen amit nem, de ne törölj ki egyetlen sort sem. Illeszd be a {{forma}} sablont, ha nem vagy biztos benne, hogy tudod követni a lenti haladó eljárást.
 4. Illeszd be a szöveget ez alá, formázd ahogy szeretnéd, és kattints a mentésre.

Haladó eljárás[szerkesztés]

Nem várjuk el az új szerkesztőktől, hogy ezt az eljárást kövessék. Ha pontosan követed a fenti egyszerűsített eljárást, egy gyakorlottabb szerkesztő meg tudja csinálni a maradékot.

 1. Győződj meg róla, hogy a {{fej}}(?) sablont helyesen használják. Ellenőrizd, hogy a szerző lapja létezik, kivéve olyan szerzőknél, akiknek nem kell lapot létrehozni (for standalone works, national anthems, et cetera). Ha nem létezik, nézd meg, hogy nincs-e egy másik néven. Ha nem találsz megfelelő lapot, hozz létre egyet.
 2. Helyezd el a szöveget a megfelelő kategóriákba.
 3. Helyezd el a szövegről szóló információk sablont a szöveg vitalapján, és töltsd ki a részletekkel.
 4. Ha a lap nagyon nagy, oszd szét a tartalmát fejezetenként, jelenetenként, stb. (lásd a Formai útmutatót).
 5. Ellenőrizd a szöveg pontosságát. Használhatod a szerkesztési eszköztárat alul a szükséges speciális karakterek hozzáadásához.
 6. Frissítsd az információkat a {{szöveginfó}}(?) sablonban a vitalapon, ha kész vagy.

Új lap létrehozása[szerkesztés]Az utolsó előtti lépés: a regisztráció