Wikiforrás-vita:Viselkedési irányelvek adminisztrátoroknak

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Nem tudom ezt ki írta, de olvasván olyan érzésem van, mintha óvónő lenne, aki hozzászokott, hogy mesét mond 3 éveseknek. (Ez egy udvarias megfogalmazása a „gyermeteg”-nek.) Remélem, ez a változat addig van itt, amíg nem írjuk felül valami normálissal. --Grin 2006. június 18., 19:37 (UTC)


Bár Grin nagyon is jól tudja, hogy ki írta ezt az oldalt, a „gyermeteg”- kifejezés sem engem miősít, hanem azokat akik felnőttként, iskolázott, (kiművelt) egyénekként úgy viselkednek a Wp-ben, mint az óvodások. (Te azért vagy ilyen okos, mert két apukád is van... beeee...) Ezért megpróbálom elmondani érthetően, hogy mi volt vele a szándékom:

A Wikipédiában tapasztal háborúzások késztettek arra, hogy megírjam ezt a lapot. Ott valóban olyan formában zajlottak az események, mint az óvodában. Ezért arra gondoltam, hogy kellene egy irányelv féle, ami beláttatná a vitatkozó felekkel, hogy milyen gyerekesen viselkednek, és mi lenne az elvárható viselkedés.

Szerettem volna kihangsúlyozni, hogy az adminoknak még nagyobb a felelőségük, még jobban oda kell figyelniük a munkájukra és a szerkesztők, látogatókkal való együttműködésükre, de alapvetően minden WP-látogatótól és szerkesztőtől ezek a viselkedési formák alapszinten is elvárhatók.

Igyekeztem mindezt úgy leírni, hogy mindenki megértse, hogy bárki hivatkozhasson erre az oldalra, ha azt szükségesnek találja, de felkértem több szerkesztőt is, hogy javítsák, tegyék hozzá a véleményüket, vagyis alakítsuk olyan lappá, amit a wikikre belépő minden látogató elé kitehetünk, mint az alapvető és elvárható viselkedési módot.

Ekkor az történt, hogy Math lemásolta, a neki nem tetsző részleteket kitörölte (mert az abban foglaltak rá nézve is tartalmaztak ajánlásokat, amit ő sem tartott be), és valamelyik admin képébe kívánta vágni az egészet. Vagyis az itt leírtaknak nem megfelelően próbálta felhasználni.

Burumbátor pedig valóban, érdemben is javított rajta.

Jobbítani szerettem volna, és nem sért, ha munkámat "feleslegesnek", "gyermekesnek", vagy "szájbarágósnak" tituláljátok, mert lehet, hogy nem nekem van igazam. Az sem fog sérteni ha törlitek a Wikiforrásból, vagy ha megmarad, de nem a szándékom szerint használjátok. Sajnos mi ilyen gyermekesek vagyunk, és csak ilyen módon értjük meg a kulturált viselkedés formáit - ha megértjük.

Nyenyec azt mondta: hogy jobb helyeken már a portás nem engedi be, azt aki nem így viselkedik. Itt nincs portás (és ez szvsz is jó), de ez lehetne a "bejárati ajtóra" kitűzve. Akkor talán joggal várhatnánk el az ide belépőtől, hogy ne romboljon, tartsa tiszteletben az adminokat, szerkesztőket, és minden látogatót is, mert őt is csak akkor fogják tiszteletben tartani ha ezeket a "szabályokat" betatja.

Grin gyermekesnek nevezi - lelke rajta, de hát sajnos ilyen gyermekesen viselkedünk itt mindannyian. Csak sajna, nem vesszük ezt észre. - Üdv. » KeFe « Nyíl.gif vitalapom 2007. május 28., 07:13 (CEST)

Szerintem célszerűbb lenne a Wikipédián beszélgetni erről a lapról, mert ott nagyobb a forgalom, és valószínűbb, hogy találsz olyan szerkesztőket, akikkel lehet. user:DHanaknak konkrét ötletei voltak, amiket megfontolni, követni, de legalább megválaszolni lehetne. Szerintem általában az ilyen projektfüggetlen dolgokat a Wikipédián kéne felvetni. Itt a link a vitára: w:Wikipédia vita:Wikikett adminisztrátoroknak. FBöbe 2007. május 28., 17:00 (CEST)

FBöbének[szerkesztés]

Azt hiszem félreértetted a fenti bejegyzésemet, csupán arról van szó, hogy véletlenül rátaláltam Grin bejegyzésére és kissé megkésve - arra reagáltam.

Mint feljebb már említettem én megírtam ezt a lapot és felkértem véleményezésre, javításra a többi szerkesztőt. Már akkor is elismertem user:DHanak kritikájának jogosságát, (bár vannak benne tévedések is), a szöveget mégsem javította senki. A kritikára pedig azért nem válaszoltam/válaszolok, mert nem ettől függ, hogy kell-e, megmarad-e, használják-e ezt a lapot. Ma már tkp. nem is érdekel.

Ami pedig Grint illeti: A velem kapcsolatos megjegyzései sportnyelven szólva "övön aluli"-nak minősül, önmagát minősíti vele és én nem kívánok még reagálni sem ezekre. Vádjait különböző vitalapokon teszi közzé, kampányt folytat ellenem, már több mint egy éve. Érvek helyett általánosító vádakkal illet, bizonyítékai, vagy magyarázatai hiányoznak. Lehet, sőt biztos, hogy követtem el hibákat és azokat el is ismerem, de amit a neked küldött üzeneteiben leír - nem valóssak, és nem is méltók hozzá. Aki tisztán akar látni ez ügyben, annak módjában áll a vitalapokon utánna nézni.

Lásd még a legutóbbi bejegyzését a saját vitalapodon. Vádjait tkp. nem értem és nem is tartom indokoltnak, vagy igaznak. Nagyon sokat dolgoztam mind két projektben és módjával szerkesztek még ma is, bár erre egyre kevesebb időm van. (Tehát most sem valós dolgokat állít). Ha tudnám, hogy mi a baja velem, ha elmondaná/leírná (nem mások vitalapjára, vagy közösségi lapokra), és ezt megfelelő hangnemben tenné, biztosan válaszolnák is rá, de ő ezt nem teszi meg, mert csak vádjai vannak - érvei, bizonyítékai nincsenek. Ilyen irányú kérésemet sem teljesítette.

Azt hiszem többet beszéltem erről, mint amennyit az egész megérdemel. - Üdv. » KeFe « Nyíl.gif vitalapom 2007. május 29., 05:48 (CEST)