Segítség:Felküldési útmutató

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Útmutató a Wikimedia Commons kezeléséhez

A Commonsban elhelyezett képek minden wikipédiában használhatók, míg az ide feltöltöttek csak a magyarban. Emiatt ami máshol is kellhet, azt érdemes a Commonsba feltölteni. A Commons nyelve az angol, ezért itt egy rövid összefoglaló, ami az angolul nem értőknek is segít:

Képet a baloldali Upload file linkre kattintva lehet felküldeni, a Tallózás gombbal kiválasztod (ez, azt hiszem, mindenkinek magyarul jelenik meg), a Destination filename lesz a feltöltött kép neve. A Summary mezőbe be kell másolni a szürke dobozban található szöveget, majd kitölteni, így: Description: a kép leírása, lehet magyarul is, csak legyen ott valami. A többi rubrika már nem olyan fontos, de kitölthető: Source: forrás, ha saját fotód, akkor odaírod, hogy Own photo. Date: kép készültének dátuma, Author: szerző, saját fotónál ide beírhatod a neved vagy userneved; Permission: ez a licensz, ezzel nem kell foglalkozni, mert automatikusan beírja majd.

Vagy a Summarybe, vagy később, a kép alá be kell illeszteni azt is, milyen kategóriába illik a kép. Pl. a Debrecenről készült képhez ez kerüljön: [[Category:Debrecen]]. Itt az se baj, ha még nincs ilyen kategória, majd csinál valaki. Ha nem sikerül kitalálni, milyen kategóriába illene, akkor ezt ki lehet hagyni, de a Magyarországgal kapcsolatos képeknél legalább a Hungary kategóriában legyen benne, majd valaki továbbosztályozza.

Ezután a legördülő menüből (a Licensing mellett) ki kell választani az odaillő licenszet. A Your own work a saját műveidre vonatkozik, a Free licenses olyan képre, amiről megengedte a szerző a feltöltést, a Public domain olyanra, amin nincs szerzői jog, többnyire mert régi kép.

Ha feltöltéskor olyasmit ír ki, amiben benne van, hogy „A file with this name exists already”, akkor ilyen néven már van fent valami, ha nem akarod felülírni, akkor a Re-upload gombbal menj vissza és adj más nevet a képnek.

A Commonsban levő képre ezután ugyanúgy lehet linkelni bármelyik wikiből, mintha ott, az adott wikiben lenne feltöltve.