Hou Hanshu 88 - 15. fejezet

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Hou Hanshu 88 - 14. fejezetKésői Han történelem - Nyugati régió - 88. könyv - 15. fejezet
szerző: Ban Gu, fordító: Fan Ye alapján John E. Hill © 2003 fordítása szerint a szerző
Hou Hanshu 88 - 16. fejezet →

Tianzhu birodalom (15. fejezet)[szerkesztés]

Az ősi India i.e. 100-ban a Kusán-ok előtt.

A Tianzhu birodalmat[1] más néven Juandu[2]-nak is hívják. Több ezer km-re van Yuezhi[3]-től dél-keletre. Az életmódjuk hasonló ahhoz, ahogy a Yuezhi-k élnek, de az ország alacsonyan fekszik, párás és forró. A birodalom egy nagy folyó[4] mentén terül el. Az emberek elefántokon mennek csatázni. Gyengébbek, mint a Yuezhi-k. Ők a Buddhista vallást gyakorolják, azaz ne ölj, ne viselj háborút.

A Yuezhi birodalomból és a Gaofu királyságból[5] dél-nyugatra indulva a Nyugati tengerhez[6] jutunk. Keletre Panqi tartomány található, ami Juandu része. Juandu-nak több száz városa van. Egy vezért helyeznek minden város élére.

Más tartományokat is számlálnak itt. Minden tartománynak megvan a saját uralkodója. Bár az uradalmak némileg különböznek, mégis Juandu-nak nevezik mindet. Jelenleg mindegyik tartomány a Yuezhi-khez tartozik. A Yuezhi-k megölték az uralkodóikat és tábornokot telepítettek, hogy kormányozzák a tartományokat.

A régióban elefántokat, orrszarvút, teknős páncélt, aranyat, ezüstöt, bronzot, vasat, ólmot és ónt állítanak elő. Nyugati irányba a Római Birodalommal tartanak kapcsolatot. A Római Birodalomból értékes dolgokat találunk itt, mint finom pamut ruhákat, gyapjú szőnyegeket, mindenféle illatszereket, cukorsüvegeket, borsot, gyömbért, fekete sót.

He császár [i.sz. 89-105] uralkodása alatt több követet is küldtek, hogy felajánlják adományaikat és ajándékaikat. Később a nyugati régióban lázadás tört ki és ez a kapcsolat megszakadt. A második és a negyedik yanxi időszak alatt Huan császár uralkodásakor [i.sz. 159 és i.sz. 161], illetve azóta többször is a külföldiek Rinan határa felöl érkeztek, hogy átadják adományaikat.

Van egy helyi hagyomány, amit Ming császár álmodott, aki egy magas aranyozott férfit látott, akinek a feje teteje ragyogott. Megkérdezte a tanácsadóinak egy csoportját és egyikük azt mondta: „Nyugatra egy istenség található, akit Buddha-nak hívnak. A teste 16 chi (3,7 m) magas és aranyból van". A császár, hogy kiderítse az igaz doktrínát, követet küldött a Tianzhu birodalomba, hogy a Buddha doktrínáról érdeklődjön miután a birodalom belső részében is festmények és szobrok jelentek meg róla.

Zhu királya, Ying hinni kezdett a Buddha által kijelölt útban és emiatt a belső birodalomban is tiszteletteljesen fogadták ezt. Később Huan császár is felszenteltette magát és gyakran áldozatot mutatott be a Buddha és Lǎozǐ[7] tiszteletére. Az emberek fokozatosan elfogadták a buddhizmust és a később számuk hatalmasra nőt.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. 天竺 [T’ien-chu] – Az Indus folyó környéki birodalom, főleg a mai Pakisztán, és észak-nyugat India területei.
  2. India. A szanszkrit átírása.
  3. 月氏 [Yuè zhī] vagy [Ròu zhī] – Jüecsik v. Kusán birodalom, (The Great Yuezhi). A görög-latin forrásokban Tohárok.
  4. Az Indus folyó.
  5. 高附 [Kao-fu] – Kabul. Afganisztán fővárosa és egyben legnépesebb városa, mely az ország keleti részén található.
  6. Jelölheti az Indiai óceánt, az Arab-tengert, vagy a Vörös-tengert. Itt valószínűleg az Arab-tenger.
  7. Lao-Ce. A hagyomány szerint a taoizmus tanításainak első összefoglalója a Változások Könyve, a Ji Csing volt, míg az úgynevezett népi vallás első leírójának a kínai bölcset, Lao-ce-t (Lǎozǐ) tartják.

Források[szerkesztés]

Történelmi szövegek gyűjteménye Silk Road Seattle
A kínai történelem időszakai Nien hao (年號) - Wikipédia - Uralkodói érák
Eredeti kínai szöveg Hou Hanshu (后汉书) - 88 (八十八)