Willy Brandt nyilatkozata, 1961. augusztus 13.

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Beszéd a Nyugat-berlini képviselők rendkívüli ülésén
szerző: Willy Brandt, Nyugat-Berlin polgármestere (SPD)
1961. augusztus 13.

A Ulbricht-rezsim Varsói-szerződés államai által támogatott, Nyugat-Berlinnek a szovjet szektortól és a szovjet megszállási övezettől való elszigetelésére hozott intézkedése felháborító jogtiprás. Ezen intézkedések nem azt jelentik, hogy Berlin közepén egyfajta államhatárt építenek, hanem egy koncentrációs tábort kerülvevő falat. A keleti államok helyeslésével az Ulbricht-rendszer kiélezi a Berlin körüli helyzetet és ismét eltávolodik az emberiességtől. Berlin szenátusa vádolja Németország szétverőinek törvénytelen és embertelen intézkedéseit, a Kelet-Berlin megnyomorítóit és Nyugat-Berlin fenyegetőit.

Mit tehetünk, mit tett a szenátus? A szenátus ma rendkívüli ülést hívott össze. Bevezetett minden szükséges intézkedést. Kapcsolatba léptünk a minket védő hatalmak parancsnokságaival. Arra kértem őket, hogy saját felelősségi körükben cselekedjenek, illetve kérjék kormányaikat a Szovjetunió kormánya elleni leghatározottabb fellépésre. A nyugati hatalmaknak el kell érniük, hogy a jogtipró intézkedéseket visszavonják és helyreállítsák a szabad közlekedést. Az én személyes feladatom nem lehet az, hogy a biztonságunkért felelős kormányzat elé vágjak. De egész biztosan e Tisztelt Ház és egész Berlin lakosságának a nevében szólok, amikor azt a véleményemet juttatom kifejezésre, hogy ezt nem hagyhatjuk annyiban.

A keleti zóna rezsimjének intézkedései elsősorban a szovjetek hatalmi zónájában élő németek ellen irányulnak. De mi, nyugat-berliniek is érintettek vagyunk, nem kevésbé érintettek, mint a nyugati hatalmak. Különösen üdvözlöm a mai ülésünkön megjelent parancsnok urakat, nem csak azért mert helyzetünket és városunkon belüli jelentőségüket alátámasztják, hanem azért, mert így dokumentálva lesz barátságunk és a tudat, hogy mi egy csónakban ülünk. A valóságban a kommunista rendszer az elmúlt 48 órában az hozta tudomásunkra, hogy számára már a németek Németország felé való menekülése is bűncselekmény. Egy önmagát kormánynak nevező klikknek kell azt megkísérelnie, hogy saját népét bezárja. A betontuskók, a szögesdrót, halálsávok, őrtornyok és géppisztolyok egy koncentrációs tábor ismertetőjelei.

Nem lesz megértés. A jövőben a korábbinál is több embert hozunk majd Berlinbe a világ minden részéről, hogy láthassák annak a rendszernek a meztelen és brutális valóságát, amely az embereknek a földi paradicsomot ígérte.