Wikiforrás:Wikimédia Commons

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikimédia Commons (röviden Commons, vagy Wikicommons) ingyenes és szabadon felhasználható képeket, hangfelvételeket és egyéb multimédiafájlokat tartalmazó katalógus, a Wikimedia Alapítvány projektjeinek egyike. A Wikimédia Commonsba feltöltött fájlok elérhetőek valamennyi, a Wikimédia-szervereken üzemelő projekt számára, mint például a Wikipédia, a Wikikönyvek (hu.Wikibooks), Wikiforrás (hu.Wikisource) vagy a Wikinews.

A projekt 2004. szeptember 7-én indult, és a feltöltött médiaállományok száma már ugyanazon év novemberében elérte a tízezret. Ez a projekt használta először a MediaWiki szoftver 1.4-es verzióját.

A Commons wiki fő nyelve az angol, de a felületen használt nyelv átállítható a felhasználói beállításokban és a lapok egy részét már más nyelvekre, így magyarra is lefordították.

Szerzői jogvédelem[szerkesztés]

A Wikimédia Commons nem engedi meg nem szabad felhasználású anyagok felküldését, beleértve az olyan anyagokat, amelyek kereskedelmi célú használata korlátozott vagy ún. „fair use” alá esnek. Az elfogadható licencek többek közt a GFDL, a Creative Commons bizonyos változatai és a közkincs.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]