Wikiforrás:OTRS

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudnivalók

Az OTRS (Open-source Ticket Request System) (meta:OTRS) a Wikimédia Alapítványhoz, a Wikimédia-projektek (ilyen például a Wikipédia is) fenntartójához érkezett megkereséseket kezelő rendszer. A beérkezett leveleket az OTRS-t kezelő szerkesztők válaszolják meg. A leveleket a rendszer és az OTRS-hozzáféréssel rendelkező szerkesztők is bizalmasan kezelik. Az OTRS-levélben tárolt média- és szövegengedélyekhez például csak ők férhetnek hozzá, és a levélíró felhatalmazása nélkül egyéb levelekből sem közölhetnek részleteket.

E-mail címeink
 • általános kérdésekben: info-hu [kukac] wikimedia [pont] org
 • média- és szövegengedélyekkel kapcsolatban: permissions-hu [kukac] wikimedia [pont] org
 • A Wikimédia Magyarország wm-hu [kukac] wikimedia [pont] org e-mail címe is ugyanebben a rendszerben található

Engedélyezés lépései

Engedélyezés lépései (saját mű esetén)
 1. Olvasd el a w:hu:Wikipédia:Felhasználási feltételek és w:hu:Wikipédia:Felküldési útmutató lapokat
 2. Küldj e-mailt a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre, melyben hozzájárulsz a szócikked forrásaként megjelölt oldal – melynek te vagy a szerzője – tartalmának {{w:hu:sl|cc-by-sa-3.0}} licenc alatti felhasználásához. Mintát ezen az oldalon találsz. Lehetőleg mindig a mintalevél alapján adj engedélyt, ezzel könnyebb dolgozni, gyorsabb lesz az ügyintézés.
 3. Egy OTRS-t kezelő szerkesztő elhelyezi az OTRS-sablont a szócikk vitalapján.
 4. Ha jogsértő tartalomra hivatkozva szócikked időközben törlésre került, keress fel egy admint vagy kérvényezheted a törölt lap helyreállítását (megfelelő indoklással) a törlési megbeszélések oldalán.

Engedélykérés lépései

Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén)

Amennyiben valaki más művéhez szeretnél engedélyt kérni a jogtulajdonostól, az alábbi lépcsőket kövesd:

 1. Tanulmányozd a w:hu:Wikipédia:Engedélykérés oldalt és válaszd ki a megfelelő mintalevelet. Lehetőleg mindig mintalevelet használj, mert ezzel egyszerűbb dolgozni az OTRS-kezelőknek, gyorsabb lesz az ügyintézés, ha nem kell visszakérdezgetni hiányzó adatok miatt.
 2. A kép/szöveg jogtulajdonosának írt e-mailben kérd meg, hogy a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre küldje a válaszát. Amennyiben neked küldik el az engedélyt, ezt a válaszlevelet (az engedélykérő levéllel együtt) küldd tovább a permissions-hu e-mail címre.
 3. Egy OTRS-t kezelő szerkesztő elhelyezi az OTRS-sablont
  1. képek esetében a ==Licenc== fejezet alatt, a licenc sablonjával együtt.
  2. szövegek esetén az adott szócikk vitalapján.

Amennyiben bármi kérdésed adódna, a w:hu:Wikipédia:Kocsmafal (képek) és a w:hu:Wikipédia:Kocsmafal (jogi) oldalakon kérhetsz segítséget.

OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők

Az OTRS-eléréssel rendelkező szerkesztők listáját a w:hu:Wikipédia:OTRS-üzenőfal lapon találod. Ugyanott lehet kérdést feltenni beérkezett engedélyekkel, levelekkel, ticketszámmal kapcsolatban.

Az OTRS-t kezelő szerkesztők közé a Meta lapján lehet jelentkezni: meta:OTRS/volunteering. Az OTRS-hozzáféréssel rendelkezők zárt levelezőlistán tartják a kapcsolatot egymással, erre is célszerű feliratkozniuk az új ágenseknek.

Lásd még