Wikiforrás:Feltételezz jóindulatot

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Feltételezz jóindulatot – ez nemcsak a Wikiforrás és a Wikipédia, hanem minden wiki alapelve. Mindenkinek megengedjük, hogy szerkesszen, mert feltételezzük, hogy a legtöbben azért szerkesszenek, hogy segítsék a projektet, nem azért, hogy hátráltassák. Ha ez nem volna igaz, a Wikiforrás és minden hasonló projekt kezdettől fogva halálra lenne ítélve.

Ennek szellemében, ha valamit jószándékú tévedésnek is tudsz tekinteni, tekintsd annak, és ennek megfelelően javítsd ki, ahelyett, hogy vandalizmusnak bélyegeznéd vagy csendben visszaállítanád. Ha vitába kerülsz valakivel, gondolj arra, hogy minden bizonnyal ő is azt hiszi, hogy amit csinál, az hasznára válik a projektnek. Magyarázd meg a cselekedeteidet a vitalapokon, és add meg másoknak is a lehetőséget, hogy ezt tegyék. Így elkerülheted a félreértéseket, és megakadályozhatod, hogy a vita veszekedéssé fajuljon. Különösen ügyelj arra, hogy türelmes légy az újoncokkal, akik még nem ismerik a Wikiforrás szokásait és szabályait.

Egy újonnan jött viselkedése az ő számára bizonyára helyénvalónak tűnik, és ha probléma van vele, az azt jelzi, hogy nem ismeri vagy félreismerte a Wikiforrás kultúráját. Nem ritkaság, hogy egy újonnan jött úgy érzi, hogy egy számára szokatlan irányelvet meg kéne változtatni, hogy megfeleljen a máshol szerzett tapasztalatainak. Más újoncok úgy érezhetik, hogy olyan tapasztalatuk vagy szakértelmük van, ami miatt minden itt végzett munka nélkül is megbecsülést érdemelnek. Az ilyen hozzáállásból származó viselkedés általában nem rosszindulatú.

A jóindulat feltételezése a szándékokról szól, nem a cselekedetekről. Jóindulatból is követhet el valaki hibát, és ha megteszi, fel kell rá hívni a figyelmét. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne úgy kezeld őket, mintha a hibájuk szándékos lett volna. Igazítsd ki a tévedését, de ne szidd le. Lesznek emberek a Wikiforrásban, akikkel nem értesz egyet. Még ha tévednek is, az nem azt jelenti, hogy tönkre akarják tenni a projektet. Lesznek olyan emberek is, akikkel nehezedre esik együttműködni. Még ez sem jelenti azt, hogy tönkre akarnák tenni a projektet; csak annyit jelent, hogy bosszantanak. Soha nem muszáj rosszindulatot tulajdonítanunk egy cselekedetnek, bármennyire is nyilvánvaló következetetésnek látszik, mert az ellenintézkedések (például a visszaállítás és a blokkolás) a tényleges viselkedés, és nem a feltételezett szándék alapján történnek.

Persze a jóindulat feltételezése nem jelenti a rossz cselekedetek figyelmen kívül hagyását. Ha elvárod másoktól, hogy jóindulatot feltételezzenek rólad, akkor mutasd is ki a jóindulatot. Ne told át másokra a felelősséget. A „feltételezz jóindulatot” kiabálása nem mentesít a felelősség alól: a cselekedeteidet továbbra is meg kell magyaráznod, és ha ezt rendszeresen elhanyagolod, azzal meggyőzöd az embereket arról, hogy rosszindulatúan cselekedsz.

Amikor a szerkesztési háborúk a leghevesebben dúlnak, könnyű elfeledkezni arról, hogy jóindulatot feltételezzünk. Ha rosszindulatot feltételezel, több dolog történhet:

  • Személyes támadások: ha személyeskedni kezdtél, a szenvedő alany valószínűleg maga is rosszindulatot fog feltételezni a részedről. A szerkesztési háború még durvábbá válik. Az emberek, akár az elefántok, nehezen felejtenek.

Kijavítani valakinek a hibáját (még ha szándékosnak véled is) mindig jobb, mint hazugsággal vádolni meg az illetőt, mert az előbbit valószínűleg jóindulattal kezeli. Ha valaki beszúr egy új mondatot, amiről tudod, hogy nem igaz, inkább javítsd ki ahelyett, hogy egyszerűen csak törölnéd.

Lásd még[szerkesztés]