A lap feldolgozottságának foka

Tavaszi divatlevél

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tavaszi divatlevél
szerző: Karinthy Frigyes

       Divatszín az idén előreláthatólag megint a zöld lesz: ilyen tendenciát látunk a hegyek és sétaterek öltözködésében. Az anyag könnyű, muszlinszerű szövetekből áll, szerény díszítéssel alul, a völgyekben: fehér csipke, ami még a téli hókelmék maradványa. A Vág völgyének tavaszi öltözéke különösen szépnek ígérkezik az idén: felül, a nyaknál fehér pointlace, lejjebb zöld blúz, aztán egy kanyargó szalag Vág-kékből, majd megint fehér-kék boltíves óriás kalap, fehér és szürke habdíszekkel, esetleg kis briliánsokkal. Lent, a szoknya szélén (országút) apró pöttyök hó- és jégdarabokból, esetleg megfagyott tótokat is lehet alkalmazni, egyenlő távolságban a hófaltnik közt.

Csinosnak ígérkezik a budai Duna-part és Pest. Középen széles, szürke öv csatokkal. Elöl széles, egyenes vágás, úgynevezett Andrássy út, kétoldalt sűrűn applikált kék gombokkal; ezekhez legalkalmasabbak szuronyos katonák és csendőrök; később, május felé, a vágás közepén apró, piros vérfoltokat lehet elhelyezni, az idén az úgynevezett sztrájkvörös és munkáspacal divatos.

Egyénileg természetesen alkalmazkodik az idei divat foglalkozáshoz és alkalmakhoz. Gyerekdivatban különösebb újítás nem lesz. Felolvasásokhoz urak szmokingot hordanak, fülekben fehér, esetleg kék vattával. Születésekhez fehér köpeny illik, szemek alatt kék stráfok - maga a gyermek vörösesfehérben jelenik meg, erősen dekolletálva, kétoldalt fülekkel.

A Ferencvárosban az idén is egyszerű színek és vonalok divatosak a hasznossági elv hangsúlyozásával. Kék vagy fekete ing nyakban sötétebb árnyalattal, fülek mögött egyszerű, fekete applikációs minta. A nadrág és blúz széléről rojtos écharpe (barnás, esetleg más színből), a kézből kék, nagyon plisszírozott bicska lóg le. Estefelé a mellékutcákban hasított gyomor, csipkésen lékelt fej, vörös betéttel.

Bakkarajátékosok az idén szerény, fehér sávos mellényt hordanak a szmokinghoz. Ehhez elöl, a mell közepén vagy a bal halántékon szintén piros folt, szerényen csipkézett karikával. A nyakzsinór az idén is szürke, öt milliméter széles, hátul csinos hurokra kötve. A fához máslival, keresztkötéssel erősítik a zsinór végét, a szín lehet sárgás, pettyekkel. Nyelv vörös, hosszú.

A galíciai határon még mindig kék a divat, elöl bőrövvel, nagyon kis karimájú kalap, háton széles, vastag bőrdísz, kitömve, az úgynevezett bornyú. A kalaptű hosszú, széles, a vállon hordják.

Illaván, Vácott, Márianosztrán semmi különös új kreáció. Egyszerű, ízléses lebernyeg, reformszabás, hosszú fekete sávokkal. Ehhez rövid hajat viselnek és sapkát, szintén élénkkék sávokkal.

A Lipótmezőn, Angyalföldön még mindig a régi, bő zubbonyt hordják előszeretettel, karok hátul összevarrva. A divat erőszaka szinte rákényszeríti az embert erre a ruházkodásra.

A nagy börzepangás és drágasági krízis néhány új ötlettel gazdagította a tavaszi ruházkodás jövőjét. A külvárosokban divatba jön a sárga szín: arcon, kézen, szemekben. A gyomor marad vöröses, belül dudoros üregek, nagy ritkán némi szerény zsinórdíszítés: cérnából, mészdarabokból.

Az idén megint, mint tavaly is, divatos lesz a húshozálló szürkésfehér bőr, néhol, különösen idősebb embereknél, ízlésesen alkalmazott, meglehetősen sűrű redőkkel. Még idősebb embereknél a fehér szín jön divatba: fejen, szakállon, egyéb szőrmékben; ezt nagy előszeretettel viselik idősebb emberek - politikusok semmilyent se hordanak.

Végre, főleg temetésekhez, megint divatba jön az egyszerű, úgynevezett deszkakosztüm, hat sima deszka, oldalt zeimedlis behajtással, fodorral. Ez a fejbúb fölé terjed, szerény, sötét díszítéssel. Kényelmes viselet és tartós, ha jó anyagból készül, fölébe kupolás kalap, virágdísszel. Nagyon terjedő divat.