Ugrás a tartalomhoz

Tanulságok s vigalmak/Gilgames, a nagy király halhatatlan szeretne lenni

A Wikiforrásból
Tanulságok és vigalmak
szerző: Szervác Attila
Gilgames, a nagy király halhatatlan szeretne lenni

Szerte a világon, a nagy folyók mentén, mint a Nílus, a Tigris és Eufrátesz, vagy Indus mentén előbb 1-1 város királyságai, majd ezeket összekötő civilizációk, később olykor birodalmak jöttek létre, és ezek a királyságok egymással kereskedtek. A núbiaiak az egyiptomiakkal, azok a mezopotámiaiakkal, azok az Indus-völgyiekkel. Egyiptomban élt Dzsószer fáraó, és nagy tudósa a kígyós botú orvos, építész, szobrász, és énekes Imhotep, az Eufrátesz partján pedig Uruk városában az Özönvíz után a sumer földet felemelő nagy király: Gilgames.

Gilgames királynak sok énekese és sok írója volt, de az élet nehéz volt abban az időben, így Gilgames király nagyon sok szigorú intézkedést hozott, a nép imádkozott az istennőkhöz és az istenekhez, hogy segítsenek. Így az istenek elküldték Enkidut, hogy küzdjön meg Gilgamessel.

Gilgames és Enkidu harcoltak, de nem bírták egymást legyőzni, így barátok lettek, és Enkidu kalandra indult Gigamessel a Bűvös Cédruserdőbe, ahol legyőzték Humbabát, a Természet Őrét. Nem sokkal ezután azonban Enkidu, a hű barát meghalt. Gilgames király nagyon kétségbe esett és elindult, hogy megtalálja a halhatatlanságot. Találkozott az Özönvíz öreg hősével, Ut-napistimmel is, sok csodát átélt, melyek végén megértette, mi végre a földi élet, és hogyan kell azt megbecsülni.