A lap feldolgozottságának foka

Társasjátékok

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Társasjátékok
szerző: Karinthy Frigyes

Gyermekkori emlék

Kedves felnőttek, emberek, asszonyok, csiribiri csupp. (Tudom, hogy ennek semmi értelme, hogy csiribiri csupp, de ti, mikor velünk beszéltek, mindig ilyen csacsiságokat szoktatok mondani, mert azt hiszitek, hogy ez gyerekes, pedig higgyétek el, mi egymás közt sose szoktunk így beszélni.) Miután ti bizonyosan nagyon unjátok magatokat minélkülünk, csináltunk nektek néhány társasjátékot, hogy ne unjátok el magatokat, mikor mi nem érünk rá veletek foglalkozni.

1. FEKETE, FEHÉR, IGEN, NEM

Ez a játék arra megy ki, hogy valamelyik kis felnőttecske kérdez valamit a másiktól, mire annak felelni kell, de úgy, hogy ezeket a szavakat: "fekete, fehér, igen, nem" ki ne mondja, mert akkor veszít. Például néhány Fővárosi Lakócska kérdezi a Fővárostól: "Milyen színű mája van a városatyáknak?", mire azt feleli: "olyan sötétes" - vagy "mikor szabályozzák már a házbért, ebbe az évbe?", mire feleli: "na, na, majd meglátjuk", vagy: "meglesz az autótaxi, igen vagy nem?" - mire az feleli: "hát hogyne, hogyne, hogyne"; - vagy: "milyen színű lesz a hajunk, mire meglesz?" - mire a Főváros kiböki: "fehér színű lesz" - mire mi nyertünk.

2. 'UTOLSÓ PÁR ELŐRE

Ezt a katona-felnőttecskék játsszák a háborúban. Az utolsó párt mindig előreküldik, amibe az a vicc, hogy az első pár mindig elesik, és így a tartalékosokat behívják és előreküldik.

3. KIFORDULÓSDI

A felnőttecskék körbeülnek, valamelyikük leül a középre, és szépen elmondja, hogy hogyan csinálják nálunk a pékzsemlyét - mire a körbe néhánynak a gyomra kifordul. Azután elmondja, hogy hogyan csinálják a bankokat, mire a többi gyomra is kifordul. Erre elülről kezdik.

4. HOL AZ OLLÓ?

Ezt újságírócskák játsszák a szerkesztőségben. Az egyik elkiabálja magát: "hol az olló?", mire a válasz: "a Blaunál van, éppen most vágja ki a vezércikket egy vidéki lapból", mire mindenki helyet cserél; akinek nem marad hely, az kilép a szerkesztőségből, és valami okosabbat kezd.

5. CSIP-CSIP CSÓKA

Ezt este, az ágyban játssza a lakáska-felnőttecske. Jönnek a férgek, és éneklik: "csip-csip, csóka, varjú vágja, nem adom olcsóbban a lakást, nagy adósságok ülnek rajta", és úgy is teszek.

6. VÖRÖS PECSENYE

Vendéglős-felnőttecskék játsszák olyankor, mikor az ember egy jól átsült bécsi szeletet rendel náluk, mire a másik felnőttecske a fejéhez vágja, mert nincs átsülve, mire összehasonlítják, hogy melyik vörösebb.

7. HINTA-PALINTA

Ezt az építész-felnőttecske játssza és a fal-felnőttecske, amit épített. Mikor készen van a fal, akkor az építész-felnőttecske azt mondja: "Hinta-palinta", mire a fal elkezd hintázni, és szépen lefekszik a járdára.

8. HARANG ÉS KALAPÁCS

Ezt játssza a végrehajtó-felnőttecske, egy kalapáccsal, amit mindig leüt. Egy másik felnőttecske, a végrehajtott, erre mindig odaad valamit. Egy harmadik felnőttecske, akinek semmi köze az egész dologhoz, az esetet kiharangozza a városban.