Szerző:Kürschák József

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kürschák József (1864-1933), magyar matematikus.

A budapesti műszaki egyetem kiemelkedő professzora volt. Pályája elején Debrecenben tanított 6 évig, a Fazekas Gimnáziumban. Őt tekintjük a modern algebra egyik legnagyobb alakjának és nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi összehasonlításban is. A variációszámítás, a parciális differenciálegyenletek és a geometriai szerkesztések elméletében végzett kutatásokat. Legjelentősebb eredményének az algebrai testek értékeléselméletének bevezetését tartják (ennek jelentősége az, hogy a konvergencia és a határérték fogalma absztrakt struktúrákra is kiterjeszthető). A matematika tanításában is jelentős érdemeket szerzett. Az Eötvös- (ma Kürschák-) versenyek 1894–1928 közti anyagát – a versenyek szervezésének felelőse is volt – a Matematikai versenytételek (1929) c. könyvben gyűjtötte össze. Fekete Mihállyal együtt a fiatal Neumann János tanításával is foglalkozott.

Wikipédia
A Wikipédia tartalmaz Kürschák József témájú szócikkeket.

Művei[szerkesztés]


PD-icon.svg Ennek a szerzőnek az összes eredeti munkája közkincs, mert a szerző régen elhunyt. (A munkák fordításai jogvédettek lehetnek.)
Flag of the United Kingdom.svg For visitors from other countries: All original works by this author are in the public domain, because the author has been deceased at least 70 years. Translations of this author's work may, or may not, be in the public domain.