Szerkesztővita:213.134.20.231

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Üdv[szerkesztés]

Szia! Örülök, hogy érdeklődsz a projekt iránt, de sajnos azoknak a szövegeknek, amiket felküldtél a nagy része nem használható fel szabadon, csak engedéllyel. Mivel ez a projekt csak szabadon felhasználható szövegeket gyűjt, és egyébként sem használhatnánk fel őket engedély nélkül, felírom őket az ilyeneket nyilvántartó lapra, és néhány nap múlva törléstre kerülnek.

Légyszíves ne küldj fel jogsértő szövegeket, úgyis törölni kell őket, csak fölösleges munkát csinálsz másoknak. Általában semmi nem használható szabadon, aminek a szerzője nem halt meg 70 évnél régebben. Így Wass Albert, Illyés Gyula, József Attila, Babits Mihály, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor művei még nem használhatók engedély nélkül.

Ha van engedélyed a szövegek szabad felhasználására (a Wikiforrásban való használhatóság nem elég), akkor ezt jelezd például itt vagy a vitalapomon.

Üdv: FBöbe 2007. június 6., 20:42 (CEST)

Szia! Ha bejelentkeznél, könnyebb kommunikálni veled (továbbra sem kötelező, csak javasolt).

A korábban feltett két Wass Albert versnek nincs sehonnan engedélye, csak a felküldésükkor valahogy átsiklottam fölöttük, később meg nem kerültek elő. (Már régóta halasztgatom hogy átnyálazom az összes lapot, és a gyanúsakat megjelölöm vagy ilyesmi. A halasztás valószínűleg holnapig fog tartani, mert elvileg rá fogok érni.)

Engedélyt kérni az aktuális jogtulajdonostól kell, amit lehet hogy macerás kideríteni, hogy kik, de ha nem szeretnél még x évet várni, akkor nem látok más lehetőséget. Én megpróbálnék egy olyan helyen rákérdezni, ahol használják, hogy honnét kaptak engedélyt.

A 70 év innét van: w:Wikipédia:Szabad források.

Előbb töröl, mint kérdez: Csak egy lapot töröltem, az Ébredj magyar címűt, de azért, mert ugyanaz a szöveg volt az Ébredj magyar! című lapon. (Ha nem ugyanaz volt, csak én voltam figyelmetlen, akkor szólj és visszaállítom.)

A többinek a szövegét kicseréltem az ilyenkor szokásos sablonra, de – ahogy a sablonban is le van írva – az ererdeti a laptörténetből bárki számára hozzáférhető. Például: a Halotti beszéd lapon most csak a sablon van, de itt az eredeti szöveg is. Ez azért kell, mert ha egyetlen percig van is kint a jogsértő szöveg, már az is jogsértés. Az, hogy a laptörténetből érhető el, szerintem elég jó köztes megoldás.

Egyébként bejelentkezett szerkesztőkkel más az eljárás, mivel inkább várható, hogy visszajönnek, nekik csak egy üzenetet írunk, hogy nézzenek utána, és ami jogsértő azt sablonozzák meg. Aki nem jelentkezik be, arról inkább valószínű, hogy nem látjuk többet, nem érdemes halasztani.

Hangnem: Engem senki és semmi nem tud felidegesíteni, kivéve a húgomat, de ő is csak azért, mert 13 évig egy kb. 8 négyzetméteres szobán osztoztunk, és ő gyakran piszkáta a dolgaimat. A legtöbb szerkesztő számára a bejelentkezetlen szerkesztők egy nagy masszává állnak össze, és lehet, hogy épen te kaptad 20 vandál után, ami nekik volt kimérve. A bejelentkeés sokat segít. De rajtam kívül bárki lehet morcos vagy ideges, ezt számold be.

Üdv: FBöbe 2007. június 6., 22:39 (CEST)

A Himnuszt megnéztem, neki is van ilyen című költeménye, lásd a keresést és pl. ezt vagy ezt. (A második link Google-cache, de az eredetit nem találja.)

Az egyértelműsítés szokásos szabálya szerint a linket Himnusz (Babits)-ra javítottam.

--FBöbe 2007. június 6., 22:53 (CEST)

Általában követem az eseményeket a Wikipédián is, de azért ne kiabálj. Igyekszem tiszta lapot nyitni itt. Ha írsz összefoglalót, és megindoklod amit csináltál (adott esetben pl. "Link törlése, mert nem az ő versére mutatott"), akkor az nem vandalizmus, a rosszakarat mindenképp hiányzik hozzá.

Nem csak Wass és Babits problémás, hanem w:Márai Sándor és w:Illyés Gyula is, ha a Wikipédián helyes a halálozási dátumuk. Kosztolányi biztos maradhat, József Attila és Juhász Gyula határeset, tőlem maradhatnak, nem vagyok szőrszálhasogató. Esetleg nem rakjuk őket a kirakatba a jövő évig.

Formai dolgok: Általában törekszünk arra, hogy mindent, amit csak lehetséges, css-ből formázzunk. A versek alapértelmezésként balra igazítva vannak, és ha egy olvasó középre rendezve szeretné látni őket, akkor bejelentkezve elvileg ezt a saját css-éből meg tudja tenni (gyakorlatilag nem tudom pontosan hogy, már próbálkoztam de nem sikerült). A css lapok itt vannak: ez mindenkinek, ez majdnem mindenkinek, az összes bejelentkezetlennek például, és vannak user-szintű lapok. Ezért általában nem igazítjuk középre a verseket a lapokon kézzel. (Kivétel pl. ha a költő számdékosan középre igazítva írta meg a versét.)

Általában minden szerző lapját (az összes Szerző: kezdetű lapot) betesszük a Szerzők kategóriába. Beletettem Szerző:Arany Jánost, akit még létrehoztál, azt beletehetnéd.

Lásd még a Wikiforrás:Formai útmutatót.

Mára ennyit. Jó éjszakát! FBöbe 2007. június 6., 23:35 (CEST)

Középre igazítás[szerkesztés]

Szia! Légyszves ne igazíts minden verset középre. Aki középre igazítva szeretné látni a verseket, az majd megteszi ezt a saját css-ében (neked sajnos nem tudok ilyet, csak bejelentkezetteknek). Amiket már így küldtél föl, azokról leszedegethetnéd a <center> tageket. FBöbe 2007. június 7., 21:06 (CEST)

Karinthy[szerkesztés]

Nem ez az egyetlen jogsértő, amit én is szerkesztettem, mert akkoriban még nem ebből a szempontból próbáltam itt rendet csinálni (ha láttad volna, mi volt itt akkoriban...) Most nagyon sok jogsértő szöveg van fönn, itt a lista, amit ma szedtem össze: User:FBöbe/jogsértő szövegek. Ezeket valószínűleg mind törölni kell.

Elkezdtem a listát feldolgozni, ami elég macerás, mert minden lapot egyesével kell sablonozni, felírni és 5 nap múlva törölni. Ha van kedved, segíthetsz. (Lehetőleg bejelentkezve, de ha unod hogy folyton ezt ismételgetem, akkor szólj és abbahagyom.) A WF:C lapon megtalálod a szokásos eljárást.

De Karinthy lehet hogy megmarad, mert már csak egy év kell neki (június van, csak kicsit több mint 6 hónap) és akkor már szabadon felhasználható lesz. Ha a lista végére hagyjuk, akkor lehet hogy mire odaérünk, nem kell törölni. Nem vagyok se szőrszálhasogató, se sztahanovista, semmi kedvem azért a fél évért szórakozni vele.

Üdv: FBöbe 2007. június 7., 21:50 (CEST)

Melyik az etikátlan? A végére sorolás, a szerkesztés ellenőrzés nélkül, a szőrszálhasogatás hiánya szubjektív határral, a vlogatás abban, hogy mi az amit megcsinálok, és mi az amit nem, vagy valami más?

Van valamennyi munka, aminek az elvégzése egyértelműen jobbá teszi a projektet. Nekem van valamennyi véges időm erre, és bizonyosakhoz van kedvem, bizonyosakhoz nincs. Előresorolom ami sürgős, fontos meg amihez van kedvem. Az, hogy Karinthyt a végére hagyom, a célszerűségéert van, mert lehet hogy akkor nem is kell vele semmit csinálni, mivel az ő szerzői jogi problémája viszonylag rövid időn belül öngyógyuló.

Bejelentkezni nem kötelező, de sok szempontból hasznos, egyszerűsíti az életet. Egy usernévról ránézésre biztosan tudnám, hogy te vagy, és kevesebb szerkesztésedet ellenőrizném. Másrészt a bejelentkezetteknél megbízhatóbban működik az újüzenet-értesítés, tudnám, hogy észrevetted, hogy írtam.

--FBöbe 2007. június 7., 22:14 (CEST)

Középre igazítás[szerkesztés]

Miért igazítasz minden verset középre? Harmadszor mondom, ha jól számolom. Erre nincs válasz? Vagy ezzel teszteled a türelmemet? (A nincsválasz azzal egyenértékű, hogy semmiért, és akkor ki fogom szedni a középr igazítást. Ha már sok lapot csináltál így, hogy kézzel javítgasd, megpróbálhatom robottal megcsinálni.) FBöbe 2007. június 7., 22:23 (CEST)


Ez egy olyan anonim felhasználó vitalapja, aki még nem regisztrált, vagy csak nem jelentkezett be. Ezért az IP-címét kell használnunk az azonosítására. Ugyanazon az IP-címen számos szerkesztő osztozhat az idők folyamán. Ha anonim felhasználó vagy, és úgy látod, hogy az üzenetek, amiket kapsz, nem neked szólnak, regisztrálj vagy jelentkezz be, hogy ne keverjenek össze másokkal.