Szerkesztő:FBöbe/robotmunka

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Itt gyűjtöm a robotoknak való feladatokat.

A Hamlet, Szentivánéji álom, Karnevál, A teljesség felé, A magyar helyesírás szabályai lapok allapjain kéne a lap tetején sablon:fejre, az alján sablon:lábra cserélni a sablonokat.

Egy példa csere: [1].

Csináltam egy sablont, így sima szövegcserével megoldható: "lapozó" helyett "subst:User:FBöbe/fej2". A User:FBöbe/fej2 sablonban a szerzőt cserélgetni kell, ezt nem tudtam automatikusan.

A lap alján a sablon:láb egyszerűbb, a frissen kicserélt sablon:fejet kell lemásolni, a nevét fejről lábra javítani, és a fölösleges paramétereket törölni.

A Hamlet kész, csinálom a többit is mindjárt. FBöbe 2007. június 14., 20:00 (CEST)Válasz[válasz]
A Szentivánéji álom is kész. A Karnevál és A teljesség felé jogsértők, törölve lesznek, azokat nem javítom. FBöbe 2007. június 14., 20:24 (CEST)Válasz[válasz]
A magyar helyesírás szabályai most alakul, mindjárt kész. FBöbe 2007. június 14., 20:50 (CEST)Válasz[válasz]

Linkszépítés[szerkesztés]

A Tanár úr kérem lapon el kéne rejteni a linkekben a / jelet. Az eleje kész, de még van úgy 15. Például: [[/A bukott férfi]] helyett [[/A bukott férfi|A bukott férfi]].

Ugyanez az Im-ígyen szóla Zarathustra lapon. FBöbe 2006. augusztus 30., 12:31 (CEST)Válasz[válasz]

A Tanár úr kérem, Im-ígyen szóla Zarathustra és Szent Margit legendája allapjain van sablon:fej, de nincs sablon:láb. Ezt kéne pótolni.

Szerzők lapjai kategorizálása[szerkesztés]

Minden Szerző: kezdetű lapot be kell tenni a Szerzők kategóriába. Ami már benne van, annak is ki kell javítani egy részét, hogy ne az S betűnél sorakozzanak.

Lásd a Vers sablon vitalapját.

Hátralevő lapok: [2]

Szakaszokra bontás[szerkesztés]

Lásd itt: Vita:Bhagavad-Gíta (Hare Krishna fordítás).

Szerzők és kategóriák szinkronban tartása[szerkesztés]

Lehetne minden szerzőnek kategóriája, amibe minden műve beletartozna, és ezt szinkronban kéne tartani a Szerző: lapokkal. Lásd még itt: [3]

Fejlemény: most ilyen van, a {{fej}}(?) teszi bele automatikusan, ott is ahol nem kéne. Lehetne a kategória tartalmát és a szerző lapján a linkeket összevetni, ha hiányzik valami a szerző lapjáról, akkor szól/pótolja.

Szerzők lapjainak karbantartása[szerkesztés]

A Szerző névtérben levő lapok karbantartását lehetne valamelyest automatizálni.

 • megnézni, hogy a testvérprojektekben vannak-e azonos nevű lapok, ha vannak, valószínűleg linkelhető
 • kategorizálás, Szerzők kategóriában minden lapnak benne kéne lennie, a többit esetleg ki lehet szűrni a wikipédiás lap bevezető mondatából/kategóriáiból
 • nyelvközi linkek (azonos nevűt lehet keresni máshol, ha az évszámok egyeznek, akkor szinte biztos, hogy nyert)
 • kategória létrehozása
 • művek listája és kategória tartalmának egyeztetése (még okosítni kell hozzá a {{fej}}(?) sablont)
 • kép, ha van vmelyik testvérprojektben

A helyzet állása a következő:

Összerakram egy programot, ami létrehozza a szerzők és fordítók kategóriáit, továbbá a szerzőlapok kategorizáltságát képes piszkálni. A bibi az, hogy most a Speciális:Allpages alapján dolgozik, és sokat kell várni, mire módosítandó lapot talál. Ilyen kor kérdez néhányat, aztán megint elvan egy darabig. Ha a Speciális:Newpagest használná, akkor sokkal sűrűbben találna módosítandó lapot, és nem töltögetne le egy csomót feleslegesen. Viszont a wikipedia modul newpages() függvénye mindig a fő névteret használja, nem lehet neki megmondani, hogy a szerző névtérben legyen szíves.

Megoldási lehetőségek:

 • a program előre összeírja a kérdéseit, megkérdezi őket, aztán módosítja a lapokat. Vannak fölös letöltések, de nincs hosszú várakozás. Később is jó lesz az összes lap átnézésére.
 • két program, az egyik minden szerző névtér beli lapot bedob a szerző kategóriába, és a robot ennek a related changes-ét figyeli. Talán működik így.
 • egy szorgalmas programozó rábeszéli a newpages()-t, hogy lehessen neki namespace paramétert adni

Karbantartási feladatok rendszeres automatikus elvégézése[szerkesztés]

Van egy zsáknyi karbantartási tevékenység, amiket nagyjából állandóan / állandó gyakorisággal kéne futtatni. Ide gyűjtöm ezeket, meg hogy mi van már megírva belőle.

Cikklapok[szerkesztés]

 • rendezőkulcs pótlása. Az új lapokon pl. akkor, ha legalább 3 órája nem szerkesztették őket, de legkésőbb létrejöttük után egy nappal, és néha (havonta) végig kéne menni az összes lapon, a rendszert titokzatos módon elkerülő lapok fülöncsípése érdekében. (nagyjából megvan, az időzítős részt kéne megírni)
 • ellenőrzendő, hogy rajta van-e a szerző lapján. Ezt van x idővel létrehozás után kell, és/vagy az összes lapot időnként át kell nézni. (nagyjából megvan, már csak rendszeresen kéne futtatni)
 • létezik-e a szerző és a fordító lapja? Ha nem listázás, esetleg ellenőrzés a Wikipédián, hogy azonos nevű személyről szóló lap van-e, jogtiszta-e. Lehet automatikusan kényelmes linket létrehozni a szerzőről szóló keresésre (nincs megírva, de nem tűnik túl nehéz feladatnak)

Szerzők lapjai[szerkesztés]

 • van-e rajta defaultsort (ez mindig kell, mert különben a névtér miatt rossz lesz a besorolás), jól van-e kategorizálva, van-e kategóriája (erre egy kézi módban futtatható program van, lehetne úgy, hogy összegyűjti a kérdéseit, én válaszolok, és ezeket önállóan feldolgozza)
 • formába hozás, testvérprojektek sablonjainak pótlása, stb. (nincs megírva)