Németország hadüzenete Oroszországnak (1914)

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Németország hadüzenete Oroszországnak
A Német Császárság szentpétervári nagykövete
1914. augusztus 1.


A Császári Német Kormány a válság kezdete óta minden lehetőséget kihasznált, hogy azt békésen oldja meg.

Őfensége Oroszország Cárjának kifejezett kérésére a Német Császár magára vállalta, hogy Nagy-Britannia közreműködésével közvetít Szentpétervár és Bécs kormányai között; mindezek ellenére Oroszország - a tárgyalások eredményét meg sem várva - elkezdte szárazföldi és tengeri haderejének nagyszabású mozgósítását.

Ennek a rosszhiszemű tettnek következtében - amelyre Németország egyetlen katonai lépése sem szolgáltatott okot - a Német Birodalom komoly és sürgető veszedelemmel néz szembe. Ha a német kormány sikertelenül küzdött e veszély ellen, akkor meg kell tennie a lépéseket Németország biztonságának és egységének védelme érdekében.

A német kormány kísérletet tett, hogy Minden Oroszok Cárjának kormányával a katonai szerződéseink alapján megegyezzen. Oroszország elutasította a megegyezést és megmutatta, hogy cselekedetei elsősorban Németország ellen irányulnak. Az én kötelességem, hogy kormányom kérésére Excellenciádat az alábbiakról tájékoztassam:

Őfensége a Császár, az én fenséges uralkodóm a Német Birodalom nevében elfogadja a kihívást és Oroszországgal hadban állónak tekinti magát.