A lap feldolgozottságának foka

Gyűlölet

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyűlölet
szerző: Gárdonyi Géza

Törüljétek ki a szótáratokból ezt a szót: gyűlölet. Minden rosszat e cim alá foglaljatok: tökéletlenség.
A gyűlölet állati érzés bennünk. A tökéletes ember a tökéletlenséggel szembe állhat szemhunyással, mosolygással, utálattal, megvetéssel, javító szándékkal stb., - de sohse gyűlölettel. A gyűlölet fegyvert és mérget hord magával, s ördögi pofát. Ne találjon szállást soha tinálatok.Minden amit szépnek látok, növeli lelkem világosságát. Erősebb, jobb, istenibb vagyok tőle. Minden, amit gyűlölök, és mégis foglalkozom vele csökkenti lelkem erejét és világosságát.
A gyűlölet felhőként vonul át az emberi lelken, s nagysága és vastagsága arányában fedi el a napot.Csak egyet akarok gyűlölni: magát a gyűlöletet.
A szeretet mindig lelki.
A gyülölet mindig testi.
A szeretet fénynek és melegnek a forrása.
A gyülölet sötétségé és hidegségé.
A szeretetben istenek vagyunk.
A gyűlöletben állatok.


Az antikrisztus egy modern úri-ember lesz, aki felfogja találni a füstetlen néma puskát. Az a találmány először a királyokat semmisíti meg. Aztán a milliomosokat. Aztán a társadalmi rendet. Végül ahogy a vízözön elpusztitotta egykor az emberiséget, a néma puska vérőzönnel fogja az emberiséget elveszteni.
És ismét egy család marad fenn. És abból a családból egy ujfajta emberiség származik, amely nem fogja ismerni a gyűlöletet.


Az ég éjjel se fekete. Csak sötétkék. A szivárvány színei közt nincs fekete.
A fekete földi szin.
A gyülölet kezében kulimász van. A szeretet kezében aranyozó szerszám.Csakis angyalok ajkáról zenghetett ilyen ének:

Dicsősség mennyben az Istennek,
békesség földön az embernek.

Minden ház belsejében ott kellene ragyognia ennek aranybetükkel, hogy akik keserű gondolatokat forgatnak fejőkben, emlékezzenek az angyali szavakra.
Nem boldog az, ki a békességet kincsnek nem tekinti.