Eliézer rabbi kiátkozása

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Isten kisebbségben maradEliézer rabbi kiátkozása
Károk Rendje [4., Nezikin], A Középső Kapu Traktátusa [2., Baba Mecia], 59b fólia
Részlet a Talmudból

Mondották:

Azon a napon minden tárgyat, ami Eliezer rabbi tisztának jelentett ki, összehordtak, és elégettek. Aztán szavaztak, és kiátkozták őt. Szóltak:

- Ki megy el hozzá, elmondani neki?

- Megyek én - szólt Akiba rabbi - különben, ha egy erre méltatlan személy megy és mondja el neki a hírt, talán romba dönt egy egész világot.

Mit tett Akiba rabbi? Fekete ruhát öltött, feketébe burkolta magát, és leült tőle négy könyöknyire.

- Akiba - kérdezte tőle Eliézer rabbi - ugyan mi különös történt ma?

- Mester - válaszolta - úgy tűnik, hogy társaid távol fogják magukat tartani Tőled.

Ekkor ő megszaggatta ruháit, saruját levetette, leült a földre, a szeméből könnyek patakzottak. A világ elborult: az olivatermés harmada elpusztult, a búzáé is, az árpáé is. Egyesek mondják: még a tészta is megsavanyodott a nők kezében. A Tanna tanítja: azon a napon nagy csapás érte szerte a vidéket - ahová Eliézer szemét vetette, kiégett.


Gamaliel rabbi[1] egy hajón utazott, mikor egy hatalmas hullám kerekedett, hogy elsüllyessze őt. "Úgy tűnik - gondolta - ez a vész nem más, mint Eliézer ben Hürkanosz rabbi miatt tör rám." Felkelt és kiáltott:

- Mindenség Ura! Jól tudod, hogy amit tettem, azt nem saját dicsőségemre, nem atyám házának dicsőségére, hanem a Te dicsőségedre tettem, hogy a pártos viták ne osszák meg Izraelt!

Akkor a haragvó tenger lecsillapodott.


Ema Shalom Eliézer rabbi felesége és Gamaliel rabbi nővére volt. A mondott események után nem hagyta, hogy férje arcraborulva[2] imádkozzon[3]. Történt egyszer, hogy egy nappal elvétette a hónap kezdetét, mert azt hitte, rövid hónap múlt el és már Újhold van[4] (mások azt mondják, egy koldus jött és állt meg az ajtónál, ő pedig kiment adni neki egy kenyérdarabot). Meglátta, hogy Eliézer arcraborulva imádkozik.

- Kelj fel! - kiáltott fel - Megölted a bátyámat!

Ekkor harsona hozta a hírt Gamaliel rabbi házából: a rabbi meghalt.

- Honnan tudtad ezt? - kérdezte Eliézer az asszonyt.

- Atyám házából van a hagyomány: minden kapu bezáródik, csak a sértés kapui nem.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Eliézert kiátkozó rabbik vezetője
  2. Imáját sajátjával kiegészítve
  3. Az asszony félt, hogy Eliézer megbántottságában Gamaliel halálát kívánja
  4. Újhold, vagyis a hónap első napja. Ilyenkor nem mondták el a saját imával kiegészített imát, ezért az asszony nem ügyelt a férjére