Ugrás a tartalomhoz

Einstein levele Roosevelthez

A Wikiforrásból
Einstein levele Roosevelthez
szerző: Albert Einstein
Ez a cikk Albert Einsteinnek a jórészt Szilárd Leó által fogalmazott, Franklin D. Roosevelt USA elnökhöz írt 1939. augusztus 2-án kelt levelének magyar fordítása, amelyben intézkedésre kéri az atomkutatókkal való szoros együttműködés megteremtése céljából, hogy az egy jelentős anyagbázis megteremtésével és kormánykapcsolat útján lényeges mennyiségű uránérc-behozatallal, valamint annak feldolgozásához szükséges berendezések beszerzésével a kutatásnak segítségére legyen. További információ a levélről és készítésének körülményeiről az angol wikipédián: Einstein–Szilárd letter

Szabad magyar fordítás[szerkesztés]

A levél másolata

Albert Einstein
Old Grove Road
Nassau Point
Peconic, Long Island

1939. augusztus 2.

F. D. Roosevelt
Az Egyesült Államok elnöke
Fehér Ház
Washington, D.C.


Uram,

E. Fermi és L. Szilárd utóbbi idők folyamán végzett munkájának kéziratban hozzám eljuttatott eredményei arra következtetnek, hogy az urán a közeljövőben fontos új energiaforrássá válhat. Az eredményekből következtetve ezek éberségre és nagy valószínűséggel gyors beavatkozásra inti kormányzatunkat. Kötelességemnek érzem tehát, hogy figyelmét felhívjam a következő tényekre és javaslatokra.

Az utóbbi négy hónap alatt – mind a franciaországi Joliot, mind az amerikai Fermi és Szilárd munkáinak eredményéből következtetve – valószínűvé vált nagy mennyiségű uránban láncreakció létrehozása, ami hatalmas energia és nagyszámú, rádiumhoz hasonló (radioaktív) atom képződéséhez vezet. Szinte biztosnak látszik, hogy ez a valószínűség a közeljövőben valósággá fog válni.

Ennek az új jelenségnek az ismerete olyan bomba előállításához is vezet és – bár nem biztos – lehetséges, hogy igen nagyerejű, új típusú bomba is létrejöhet. Ha egyetlen ilyen bombát egy hajó egy kikötőbe szállítana és az ott felrobbanna, az az ottani teljes hajóállománnyal együtt a kikötő környékét is teljesen elpusztítaná. Lehetséges, hogy egy ilyen bomba túlságosan súlyos lenne repülőgéppel való szállításra.

Az Egyesült Államok területén gyenge minőségű uránérc is csak kis mennyiségben található. Jó minőségű érc van Kanadában és a volt (már bekebelezett) Csehszlovákiában, de a világ legjelentősebb lerakata Belga Kongóban van.

Ennek a helyzetnek az ismeretében kívánatos lenne, ha az állami adminisztráció állandó kapcsolatot létesítene a láncreakción az USA-ban dolgozó fizikusokkal. Ennek a kapcsolatnak a létrehozására alkalmas megoldás lehetne egy ön által kiválasztott, nem-hivatalos megbízással működő személy kinevezése, akinek feladata a következőkből állhatna:

a) lépjen kapcsolatba a kormány különböző részeivel (minisztériumaival) hogy őket a kutatás további fejlődéséről értesítse, javaslatokat továbbítson a kormány általi intézkedésekre, különös tekintettel az uránérccel való ellátás biztosításra az Egyesült Államok számára;

b) gyorsítsa a kutatómunkát, ha szükséges, egy a jelenleg egyetemi laboratóriumok korlátolt anyagi alapjainál hatásosabb anyagi alap megteremtésével, olyan magánegyénekkel való kapcsolatai útján, akik hajlandók az ügyet hozzájárulásukkal támogatni, és talán a megfelelő berendezésekkel rendelkező ipari magánlaboratóriumok együttműködésének biztosításával is.

Tudomásom szerint a németek az általuk bekebelezett Csehszlovákiából az uránérc kivitelét azonnal megszüntették. Hogy ez ilyen gyors intézkedés volt, könnyen érthető annak tudatában, hogy von Weizsäcker német államminiszter fia tagja a berlini Kaiser Wilhelm Intézetnek (Kaiser-Wilhelm-Institut), ahol jelenleg (a németek) az amerikai kísérleteket másolják.

Tisztelettel,

(Albert Einstein)