Ugrás a tartalomhoz

Digitális kultúra

A Wikiforrásból
Digitális kultúra
szerző: Szervác Attila

A digitális kultúra, mint a tudásterjesztés új szintje[szerkesztés]

A digitális kultúra a digitális (számjegyekkel való) technológia (műtan) által támogatott művelődés, amely jellemzően az elektronikus médián valósul meg.[1] Ez, a papírkor utáni új olcsó média hallatlan jelentőségű. A digitális média használatával új szinten nyílhat meg a tudásterjesztés lehetősége. A tudást egyaránt képviselheti a logosz és a techné – scientia et artes, eredője talán épp ezért a technológia.

Digitális kultúra: technológia[szerkesztés]

A digitális kultúra olyan kultúra, amelyet jelentős mértékben a digitális megnyilvánulás ural. Már az ókorban is igyekeztek racionális számokkal ábrázolni például az emberi fül által természetesen feldolgozott zenei hangmagasságokat, s nem volt ez máskülönben a papírkorban sem. Az elektronikus eszközök eszközök tervezésénél már különösen szembetűnő volt, hogy igazából szinte mindent, amit a gyakorlatban használunk, le tudunk írni, olcsón és tökéletesen reprodukálni számjegyekkel. Például egy kommentet egy számítógépes forráskódban.

A technológia által támogatott ilyen reprodukció a kultúra a korábbiaknál nagyságrendileg hatékonyabb terjesztését és továbbfejlesztését teszi lehetővé. Mindazok, akik hozzáférnek ehhez a technológiához jelentős módon résztvevőivé tudnak válni a kultúra terjesztésének.

Content – a digitális kultúra tartalma[szerkesztés]

Miután a digitális kultúra létrehozta alap infrastruktúráját, a következő központi téma a a digitális kultúra tartalma lett. Hamar jelentkeztek az ezzel kapcsolatos monopolista törekvések.

Ezzel szemben indított sikeres forradalmat a free/Libre/opensource mozgalom, amely az első, a kulturális örökségünk részét azonnal képező szabad digitális tartalmakat hozta létre. Számos szervezet, többek között a WIkimedia Foundation járult ehhez hozzá erőteljesen.

Jegyzetek[szerkesztés]

Tendek[szerkesztés]

- összefoglaló-[szerkesztés]

 

....