A lap feldolgozottságának foka

Vallás (Gárdonyi Géza)

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vallás
szerző: Gárdonyi Géza

A vedanta vallás logikusabb, mikor azt mondja, hogy a szenvedés következmény, mint a keresztény vallás, amely azt mondja előzmény. Az okozat nem lehet az oknak előzménye.
Világteremtés.Az emberi találékonyságnak egyik bámulatos alkotása a fogaskerék: hogy egy kerék hajt hármat, tizet, tizenötöt, és valamennyi egymást.
A természet, az élet, a világ csupa ilyen fogaskerék. Csakhogy nem három, nem tíz, nem tizenöt, hanem végtelen sorozat, végtelen öszszeség.
Vedd magad elé a porszemet, vagy egy növénykét, vagy a föld vízkeringését, vagy az emberi vérkeringést, az emberi szívet, - bármit nézel figyelmesen, megtalálod amit mondok.Ha Szt. János a földre jönne s álnéven bekopogtatna valamelyik érsekhez, hogy adjon plébániát, vajjon az érsek mit szólna arra, hogy nem tud latinul.- Quo vadis? kérdezte. Péter.
Jézus felelte:
- Mi lelt téged, hogy olyan nyelven beszélsz velem, amelyet nem értek?Dogma.
Azt mondja az egyházi bölcsészet: Isten előtt semmi se kicsi, mert semmise nagy.
E logikával azt mondhatom a Werescsagin mecsetjére, amelyben fehér törökök imádkoznak:
- E képen nincs semmi fekete, e szerint nincsen fehér se.A magyarok istenéről a Századok 1906 decemberi számában egy pap állítja, hogy sohse volt.
A kereszténység előtt minden nemzetnek megvolt a maga nemzeti istene, mért éppen a magyarnak ne volt volna? A cikkíró persze ezzel nem foglalkozik. Neki elég az, hogy ledönt egy szép hagyományt. Hogy helyébe nem állit semmit arra nem gondol.
Ezek a tudomány mai vandáljai.