„Vita:Nem, nem, soha!” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikiforrásból
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Csega (vitalap | szerkesztései)
FBöbe (vitalap | szerkesztései)
egyetértek Csegával
100. sor: 100. sor:


:Látom, hogy régi a vita és talán már rég napirendre, vagy még jobb esetben építő jellegű következtetésekre jutottatok, de nehogy már ilyeneken (de főleg ne ilyen hangnemben!) vitázzunk. Köszi szépen a megértést! Bocs, én is kicsit csúnyán kezdtem, de megvallom őszintén, én nem is a témán, a hangnemen tudom felidegesíteni magam. Bármilyen témáról szívesen elvitázok a megfelelő hangnemben. ;) [[User:Csega|Csega]] [[User vita:Csega|✎]] 2008. szeptember 12., 20:44 (CEST)
:Látom, hogy régi a vita és talán már rég napirendre, vagy még jobb esetben építő jellegű következtetésekre jutottatok, de nehogy már ilyeneken (de főleg ne ilyen hangnemben!) vitázzunk. Köszi szépen a megértést! Bocs, én is kicsit csúnyán kezdtem, de megvallom őszintén, én nem is a témán, a hangnemen tudom felidegesíteni magam. Bármilyen témáról szívesen elvitázok a megfelelő hangnemben. ;) [[User:Csega|Csega]] [[User vita:Csega|✎]] 2008. szeptember 12., 20:44 (CEST)

Ezzel egy az egyben egyetértek, kb. én is ezt akartam írni erre a vitára, mikor még friss volt, csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni. Üdv: [[User:FBöbe|FBöbe]][[User vita:FBöbe|☂]] 2008. szeptember 12., 22:00 (CEST)

A lap 2008. szeptember 12., 21:00-kori változata

Szerző? OsvátA © Palackposta 2007. december 29., 11:32 (CET)[válasz]

Utánanéztem: Kántor Lajos: Pótlás. OsvátA © Palackposta 2008. január 1., 14:10 (CET)[válasz]
ÉN IS:

"....amellyel bevágta a magyar Trianon-történetbe József Attilának ezt a dilettáns ízű versezetét – a valóban csak kritikai kiadásba illő klapanciákat. Mert hogy Juhász Gyula meggyőző vallomásának ott a helye – ha „talán sértené a szomszéd népek túlérzékenységét”, akkor is –, azt nem vonom kétségbe, sőt vállalom. De József Attilát így meghurcolni, anélkül, hogy bár utalás történne az ő igazi, megharcolt hazafiságára, A Dunánál és a Hazám költői-emberi magaslataira: megbocsáthatatlan bűn. ..."

Az izlésem Kántor Lajoséval egyezik!

Ezért bosszant A Szovjetunió himnusza is.

Valahol már írtam erről!

Kim Ir Szen összes művei nehogy már megjelenjenek itt!

A szabadság a választás szabadsága is! Vagy Kim Ir Szen és más szennyirodalmi szerzők csak a 70 év szigorú korlátja miatt nincs még itt fenn??!

A művekből sem muszály a legsilányabbakat közzé tenni!

Van sok szép magyar hazafias vers, akár külön címen is lehetne gyűjteni!!

József Attila összes többi verse ha fenn lesz majd akkor ez a vers is kerüljön sorra! (Vagy nem!)

User vita:Zlajos

A vers valóban silány. Sőt! De ez nem ok a törlésre. (És hogy jön ide Kim Ir Szen?) A Wikiforrás nem hívatott a mínősítésre. Rövidesen amúgyis itt lesz a J.A. összes, FBöbe már közeledik vele. OsvátA © Palackposta 2008. január 1., 20:27 (CET)[válasz]


A vers indulatos, de aki silánynak mondja, az nem ért az irodalomhoz és a verstechnikához még akkor sem, ha egyébként Kántor Lajosnak hívják (). Ne kövessük már azt a komcsi szokást, hogy azért, mert egy vers erőteljes gondolatokat fejez ki, amelyektől még (a Kádári emlőkön nevelkedett) magyarok egy nagy része is a gatyájába csinál, silánynak minősítünk. A Zlajosok és OsvátA-k azt hiszik, ha birkaként csatlakoznak a Caeucescu-éra alatt élő irodalomkritikus Kántor véleményéhez, attól úgy fog tűnni, jobban értenek az irodalomhoz? Biztosíthatom őket, hogy nem. Csúnya emberi szokás (a sznobizmus egy fajtája) lehúzni valamit vagy valakit azért, hogy saját "európaiságunkat" ezáltal fennen csillogtathassuk. Azonkívül ne haragudj, Zlajos, de miért hiszed, hogy a véleményed bárkit is érdekel a hasonszőrűeken kívül ? Szvsz jobb lenne megtartani magadnak. Gubb 2008. január 3., 10:20 (CET)[válasz]
Kerüld a személyes támadásokat, tartsd tiszteletben mások saját véleményhez való jogát. FBöbe 2008. január 5., 14:05 (CET)[válasz]

Ne keverjük össze elfogultságainkat a poétikával, mert az árt a poetikának. OsvátA © Palackposta 2008. január 3., 12:08 (CET)[válasz]

Ideidézem szellemét: mégis magyarnak, számkivetve. OA
Ezt mondtam én is, csak hosszabban kifejtve. De akkor könyörgöm, miért nem alkalmazod, ha ilyen tömören meg tudod fogalmazni? Egy csodaszép reggel idejöttem, hogy folytassam Gyulai Pál művének feltételét, és akkor itt is ez a politikai fogantatású mocskolódás, értékrombolás, buta és fortélyos gúnyostájog-ömleny fogad, ami miatt a Wikipédiát otthagytam. Olyanok meg miért nyilvánítanak véleményt József Attila verstechnikájáról, akár pro, akár kontra, akik a muszáj szót elipszilonnal írják? Kezd elmenni a kedvem ettől az egésztől. Gubb 2008. január 3., 19:15 (CET)[válasz]
Tudok idézni, kapásból, mást is: Ime hát megleltem hazámat.... Csak nem erről van szó itt, a magyarságról, hanem a verstanról. A vers rossz, de idevaló, ha ő írta. Az elipszilonhoz semmi közöm. Tkp. a Wikiforráshoz sem. Csak segítek, mint hajdani úttörő. Ha ez zavar, ritkábban fogok benézni. Bár és ezzel szemben: én hiányollak a Wikipédiban. És nemcsak én. Mindegy; üdv: OsvátA © Palackposta 2008. január 3., 19:51 (CET)[válasz]
Osvátkám, hasonlítsd össze a két verset. A Nem, nem sohát akár el is dalolhatod, olyan tökéletes a ritmusa, ha nem tudnánk, hogy József Attila írta, hát komolyan azt hihetnénk, hogy Petőfi. Az Íme, hát megleltem hazámat ötödik versszakának harmadik sorában csúnya szótagszám-döccenés található (és nekem rapszodikusabb, idegenszerű ritmusa sem tetszik, de ez más kérdés). E vers formailag egyszerűen jobb, mint az Íme, hát ..., ráadásul érthető minden magyarázat nélkül is. A másik meg: szubjektív, zavaros, összefüggéstelen monológ (talán kiérződik belőle a halál szaga is, ha dramatikusak akarunk lenni) tele olyan szimbólumokkal, amik legfeljebb az irodalomtörténésznek, és olyan rejtett értelmű utalásokkal, amik csak a költő ismerőseinek mondhatnak valamit. Hadd kérdezzem már meg, hogy pl. az utolsó verszak mi a fenét akar mondani? Annak számára, akinek nincs tűzhelye, a tél és ősz valóban a legszebb évszak volna, gondolok itt egy fagyhalál szélén álló hajléktalanra? Mi más lehet ez, mint idétlen zavarosság, amit JA vagy figyelmetlenségből követett el, vagy, rosszabb esetben, a széthulló(tt) elme produktuma (ha meg tényleg olyan szép a tél, a társtalanság és élet-értelmetlenség, akkor meg miért ugrott a vonat alá, miért nem tűrte, bírta? sz'al, sehogy sem jön ez össze.). Ha valaki, aki elfogulatlan, ismeretlenség okán nem szereti József Attilát (sem a költőt, sem az embert), ha költészete teljesen idegen lenne számára, akkor igen valószínűtlen, hogy az Íme, hát alapján megszeretné. A Nem, nem soha, ha pusztán formáját nézzük, ide értve nyelvi megformálását is: jó vers, és nem hazafias tartalma miatt. Aki mást mond, az vagy semmit nem konyít a költészettanhoz, vagy pedig politikai alapon áll hozzá. Gubb 2008. március 8., 19:58 (CET)[válasz]

Valamit nem értek!

User:Gubbubu|Gubb]] valamiért engem minősít, és szó nélkül hagyja a Szovjetúnió, a terrorista állam himnuszát??!! A jogsértést (70 év, stb)

Szélsőbalos felfogással hazafias verseket igénylő emberként nem tudok vitatkozni!

Kántor személye nem érdekel!

Én József Attilát a hazafias (is) költőt védtem!

(Ha majd a pszichiátriai vonatkozású dolgait látom itt, akkor is szólni fogok MEGVÉDEM! (Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben...) Orvosi szaklapban a helye!

Ott én is elolvasnám!

Én ezt is írtam:

József Attila összes többi verse ha fenn lesz majd akkor ez a vers is kerüljön sorra! (Vagy nem!)

a szerkesztőkre bízva a szerkesztést!

Részemről a vitát befejezem! Maradjon a jogsértő Mozi (Heltaitól), maradjon a Sz.u. Himnusza (jogsértő (70 év stb...)sőt a teljeset és a változatokat is el kell tűrjem), mert indulatos verseket szeretek olvasni, költőktől, de én még személyében senkit nem sértettem meg és nem is fogom. (Ha mégis akkor bocsánatot kérek!)De a személyem elleni indulatból elegem van! Főleg ha kádári emlőket emleget bárki, aki 15 évesnél idősebb! Mert még mára sem apadt el teljesen!

Gyerekkel meg nem vitatkozom!

Ez nekem szól? :) FBöbe 2008. január 5., 14:05 (CET)[válasz]

Inkább itthagyom az egészet. Pedig csak azt akartam itt mint József Attila: ..

"Én egész népemet fogom

nem középiskolás fokon

taní-

tani!"


2008. január 3., 17:18 (CET) User vita:Zlajos


Minek ide ennyi felkiáltójel (?):

nemér-
teni.
OsvátA © Palackposta 2008. január 3., 17:45 (CET)[válasz]

Akartam erre ma reagálni, de elzavartak aludni, úgyhogy holnap(után). FBöbe 2008. január 3., 23:17 (CET)[válasz]

Ne vesszetek össze azon, hogy silány vagy nem, mert a Wikiforrás szempontjából teljesen mindegy. Az számít, hogy megfelel-e a kritériumoknak, azoknak pedig megfelel.

Másodszor, ami elvileg nem erre a vitalapra tartozna:

  • A Szovjetunió himnusza: Szándékosan nem tartunk meg jogsértő lapot. Ha jogsértő, akkor törölni kell. Erről vitát annak a lapnak a vitalapján kell kezdeményezni.
  • Kim Ir Szen: egyelőre a 70 év miatt nincs fenn, a többin nem kell gondolkozni. Ha eltelik a 70 év vagy lesz rá engedély, és valaki elkezdi felküldeni őket, akkor megnézzük a megfeleő irányelvet, hogy maradjon vagy ne.

FBöbe 2008. január 5., 14:05 (CET)[válasz]


Jó, akkor már hagy osszak én is egy kis észt!

  • Egy: Gubb, Zlajos, MINDKETTEN vétettetek csúnya helyesírási hibákat, ezért a másikat nincs jogotok e tekintetben (sem) bírálni. Ilyen hangnemben pedig biztosan nem.
  • Kettő: Senkit sem érdekel, hogy ez a vers szar, vagy pedig a magyar- és világirodalom leggyönyörűbb alkotása. József Attila írta és kész. Tehát felkerül. Vita nincs. (Egyébként ne akard nekem beadni Gubb, hogy ez milyen jól megírt vers, mert nem az. Könnyen érthető, ritmusosan versel, de próbálj meg ilyet otthon írni, és rájössz, hogy ehhez nem kell nagy tehetség.)
  • Három: Az sem érdekel senkit, hogy ez a vers kinek a milyen jóérzését sérti (lásd előző pont). Mi nem jogvédő szervezet vagyunk, hanem forrásgyűjtemény (és legyetek szívesek, ha ezt a szót mégsem így kéne írni, finoman és építő jelleggel kijavítani - köszönöm). Tehát a forrásokat mi felrakjuk. Kivéve, ami nálunk hivatalosan be van tiltva.
Látom, hogy régi a vita és talán már rég napirendre, vagy még jobb esetben építő jellegű következtetésekre jutottatok, de nehogy már ilyeneken (de főleg ne ilyen hangnemben!) vitázzunk. Köszi szépen a megértést! Bocs, én is kicsit csúnyán kezdtem, de megvallom őszintén, én nem is a témán, a hangnemen tudom felidegesíteni magam. Bármilyen témáról szívesen elvitázok a megfelelő hangnemben. ;) Csega 2008. szeptember 12., 20:44 (CEST)[válasz]

Ezzel egy az egyben egyetértek, kb. én is ezt akartam írni erre a vitára, mikor még friss volt, csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni. Üdv: FBöbe 2008. szeptember 12., 22:00 (CEST)[válasz]