Segítség:Botok készítése

A Wikiforrásból
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikiforrás-botok (a bot a „robot” szó rövidítése) olyan programok, amelyek automatizált szerkesztéseket végeznek a Wikipédiában. Az angol Wikipédiában érvényes irányelvek ellenjavallják és szigorú feltételekhez kötik a botok használatát, a magyar Wikipédiában azonban egyelőre még nem ennyire kidolgozottak a szabályok.

Ez az oldal a botokkal kapcsolatos szabályokat és a botgazdák listáját tartalmazza.

Botok használatakor mindig nagy körültekintéssel járjunk el. Egy gondatlanul elkészített vagy használt bot alapos felfordulást tud okozni rövid idő alatt, amelynek rendberakása a szerkesztőknek több idejét emésztheti fel, mint amennyit az eredeti munka igényelt volna. És habár igaz, hogy egy átgondolt bot sok mechanikus munkától képes megszabadítani a szerkesztőket, ha nem vagyunk elég óvatosak, túlterhelhetjük a Wikimédia Alapítvány szervereit.

Saját bot létrehozása[szerkesztés]

Kérjük, hogy ha botot tervezel futtatni a magyar wikiben, erről előbb értesítsd az adminisztrátorokat, és ismertesd velük, hogy a bot milyen munkát fog végezni, milyen rendszerességgel, a felügyeleted mellett vagy automatizáltan.

Mindenképpen érdemes a leendő botnak egy külön felhasználót létrehozni. Javasoljuk, hogy olyan nevet válassz, amely utal a saját felhasználói nevedre, valamint arra, hogy botról van szó. A bot felhasználói lapján hivatkozz a saját lapodra, illetve ismertesd, hogy mire használod. A vitalapon érdemes egy hivatkozást elhelyezni a saját vitalapodra, hogyha bárkinek panasza vagy kérése adódna, tudja, kihez kell fordulni.

Ha a bot még új, gondoskodj róla, hogy az általa végzett szerkesztések között legalább 30-60 másodperc elteljen, így probléma esetén még időben közbe lehet lépni. Ha már biztos vagy a dolgodban, akkor is hagyj legalább 10 másodperces késleltetést, csúcsidőben többet is, hogy a szervereket a bot működése ne terhelje túl.

Az adminisztrátorok bármikor blokkolhatják a botot, ha úgy látják, hogy hibás szerkesztéseket végez vagy túl gyors iramban dolgozik. Ha a botodat blokkolták, az adminisztrátorok üzenőfalán érdeklődhetsz az okáról, illetve kérheted megfelelő magyarázattal a blokk feloldását.

Lehetőség van a bot felhasználójának botként való megjelölésére (ezt kérésre, indokolt esetben az intézők tudják elvégezni), ilyenkor a szerkesztéseinek megjelenítése a friss változásokban egy külön kapcsolóval állítható.

Saját magad által írt program esetén javasoljuk, hogy a bot forráskódját tedd közzé a bot felhasználói lapján, annak allapjaként.

A szerkesztői lapodon a {{Userbox/Botgazda}} sablonnal jelezheted, hogy botot üzemeltetsz. (Ennek használata nem kötelező.)

Globális botok[szerkesztés]

Lehetőséged van globális bot üzemeltetésére is, amelynek a Wikimédia Alapítvány számos projektjén botflagje van. Az ilyen botok csak az interwikilinkek karbantartására és a kettős átirányítások javítására használhatók, de ez nem zárja ki, hogy a saját helyi wikiden más feladatokat is végezzél.

Jelenlegi botok[szerkesztés]

Az alábbi lista a jelenleg nyilvántartott botok listája, az operátoruk felhasználói nevével és egy rövid ismertetővel együtt.

Volt botok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Az alábbi angol nyelvű lapok segítséget jelenthetnek botok létrehozásakor: